Dačićev glas prošlosti

Problem je što su i neki politički akteri koju su u prethodnoj deceniji bili opozcija sad prihvatali retoriku devedestih

01. dec 2011

Potpredsednik Vlade Srbije, ministar policije i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić proteklih meseci predstavljao je političara iz vladajuće koalicije koji je uglavnom govorio ono što drugi ne smeju.
Počevši od izjava o podeli Kosova, preko negativnih stavova o održavanju gej parade, pa sve do najnovijih kako bi Srbe na Kosovu trebalo braniti, ministar Dačić je često predstavljao „glas hrabrosti“, ili „glas prošlosti“, u zavisnosti od toga ko su bili kritičari njegovih političkih stavova. Nakon poslednjih izjava kako bi trebalo braniti Srbe na Kosovu, optužen je za ratnohuškačku retoriku, nakon čega je usledilo i nuđenje ostavke na svoju funkciju ukoliko neko smatra da je ugrozio državne i nacionalne interese.

Povratak Miloševićevim biračima?
Cvijetin Milivojević, direktor PR agencije Pragma, kaže za Dojče vele kako za njega retorika Ivice Dačića nije nikakvo iznenađenje i da je to jedini način da SPS pređe cenzus. Ne bi trebalo zaboraviti da je SPS na izborima 2008. godine imao zapravo biračko telo Slobodana Miloševića, ističe Milivojević:
„I uprkos činjenici da su oni napravili neki svoj unutrašnji preokret, ili potpisali mirovni sporazum sa Demokratskom strankom, to dakle nije bila odluka njenih birača. To je jedna odluka koja je obezbedila privilegije za nekoliko stotina, ili nekoliko hiljada aktivista SPS-a. To je znači logičan potez za nekoga ko je svestan da biračko telo koje je za njega glasalo 2008. godine neće ovaj put glasati za njega ukoliko se ne vrati toj politici. To je takođe logičan potez za nekoga ko je svestan da ipak nije uspeo da animira neki mlađi sloj birača. Iako postoje spinovana istraživanja, koja pokazuju da SPS može doći i do 10 odsto podrške, ja samo pitam da mi neko pokaže taj foto robot novih birača SPS-a. Njih jednostavno nema“, ocenjuje Milivojević.

Dačić je ipak samostalan
S obzirom na delikatnost i složenost problema Kosova, izjave o podeli Kosova privukle su možda i najviše pažnje domaće, ali i strane javnosti. Postojale su teorije koje tvrde kako je Ivica Dačić zapravo neko ko pušta probne balone oko pojedinih komplikovanih pitanja. Miljenko Dereta, direktor Građanske inicijative, primećuje za Dojče vele kako bi to značilo da je srpska vlada daleko organizovanija nego što u praksi jeste:
„Ja bih voleo da je to neko zaduženje, koje je Dačić dobio u ime srpske vlade, jer bi to značilo da neko negde sedi i ima bar neki plan o tome šta bi trebalo da se radi, pa onda nekako navodi vodu na svoju vodenicu. Bojim se da su to potpuno samostalni izleti, koji su pokušaj da se zadovolji što šira izborna baza. Jer, ta vrsta provokacija pokazuje jednu vrstu nazovimo je hrabrosti da se stvari rešavaju na drugačiji način nego što se to trenutno radi kao zvanična politika. Znači, mislim da iza toga ne stoji neki plan, već samo želja da se bori za svakog glasača, i kaže sve što tom glasaču odgovara“.

Nazad u devedesete
Izjave Ivice Dačića su za mnoge bile povod da lidera socijalista optuže za povratak na retoriku devedesetih godina. Miljenko Dereta smatra kako nije čudno da se SPS vraća na retoriku 90-ih, ali da su neke druge stvari mnogo više zabrinjavajuće:
„Mene mnogo više zabrinjava da je cela situacija u društvu, ekonomiji, i u raspoloženju većine stanovništva vraćena na devedesete. Da se ponovo čuju ratoborni glasovi, koji bi hteli da po cenu apsolutne žrtve i propasti države, dokažu neku pravdu koja nigde nije zagarantovana, i koji pokušavaju da probleme rešavaju tako da se sukobimo sa ostatkom sveta, a pre svega sa svojim okruženjem. Dakle, mene brine i to što neki drugi, koji su imali drugu retoriku devedesetih, prihvataju tu retoriku, i pokušavaju da u ovo predizborno vreme sebi obezbede što povoljniji rezultat nego što ga trenutno imaju“.

Opozicija iz vlasti
Nuđenje ostavke je, po rečima Cvijetina Milivojevića, obična demagogija: „Ivica Dačić je imao mnogo razloga, ako je već hteo da bude principijelan, da izađe iz ove vlade. To mu je najlepša pozicija, baš kao i Mlađanu Dinkiću. Najlepša je pozicija izigravati opoziciju sopstvenoj vladajućoj koaliciji. Dakle, koristite ono što su resursi i infrastruktura vlasti, i onda iz krila vlasti praktično vodite jednu opozicionu politiku. Dačić je pri tome samo iskusno osetio da priča o Kosovu nije prežvakana priča, i da još može doneti izborne poene“.
Miljenko Dereta dodaje kako je lako nuditi ostavku premijeru koga ne uzimate za ozbiljno, i da je lako nuditi ostavku nekoliko meseci pre izbora, jer znate da je niko neće prihvatiti.

(Deutsche welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga