Dačić zastrašuje učesnike prajda

Ministar policije organizatore prajda ucenio krizom na Kosovu, lošom opremom policije i strahom od ekstremista...

29. sep 2011

Dva dana uoči Parade ponosa ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je da iz bezbednosnih razloga apsolutno ne treba da se održi ni jedna od manifestacija koje su najavljene za vikend.
A povoda za takvu procenu, kako je naveo, ima i previše: od Kosova do Vojvodine. O izbornoj kampanji da ne govorimo.
A mali li je alaram samo ona druga „manifestacija“ najavljena za subotu koju organizuju nacionalističke grupe, a koje su ovih dana policiju pozivali da u nedelju otkažu poslušnost i ne obezbeđuju učesnike prajda, kako „ne bi krenuo Srbina na Srbina“.
Kako je to danas obznanio prvi policajac Srbije, snage reda nisu dorasle „tajnom oružju“ ekstremista u vidu video-igrica. Prema rečima ministra, oni koji organizuju demonstracije protiv Parade ponosa „već su stekli i iskustvo u tome, pa samim tim su i razvili metode u borbi sa policijom“.
„Oni čak komuniciraju preko video-igrica, a policija nije ‘veliki brat’ da sve to isprati. Sve smo ih pohapsili prošle godine, a gde su oni sada“, upozorio je Dačić, koji je, sudeći po z licemernom ćutanju ostalih predstavnika Vlade, izgleda ostavljen sam u kući. Čak se pritajio i gradonačlelnik prestonice, koji valjda čuva „municiju“ za naknadnu verbalnu intervenciju glede ljudskih prava i ispoljavanja seksualnih orijentacija.
„Ako policija odlučuje – neće biti Parade ponosa, jer postoji bezbednosni rizik. Bolje da budem odgovoran što nešto nije održano nego da padne krv u Beogradu“, presekao je Dačić, usput otkrivši da postoji plan da se u vreme održavanja Parade ponosa izazove više požara u okolini Beograda da bi se snage policije rasturile po gradu, dok bi se sukobi odvijali u centru.
Toliko su valjda uspeli da naslute iz famozne „komunikacije preko video-igrica“ kakvu praktikuju ovi što se spremaju za batinanje. Uz to, a pošto izgleda da nije bilo sluha za njegove šibicarske apele „obuci i oprem srpskog policajca ako hoćeš da bude parade“, još jednom je povukao i „argument“ da policija nema kompletnu opremu za razbijanje demonstracija za sve svoje pripadnike, „jer je deset puta više onih koji su protiv održavanja gej parade“.
Ipak, Dačić, u neznanju ima li u zemlji političkog stava ili ne oko gej parade (ili oko čega god), koji je u Srbiji vazda bio iznad svih zakoan pa i onih o poštovanju ljudskih prava, ostavio je mogućnost i da se policija tog dana ipak pošalje na ulice Beograda.
„Ako je politički stav da Parada ponosa mora da bude održana, policija će izvršiti svoj zadatak“, rekao je. A upitan kakav je politički stav, Dačić se brecnuo: „Mene pitate, ne znam, ja sam to pitanje odavno postavio. Nije na policiji da odlučuje, ali ako vam policija napiše da postoji bezbednosni rizik za održavanje Parada ponosa, šta biste vi odgovorili“.
Zna samo da je kojim slučajem sam na mestu organizatora prajda, a što nikako nije, „u ovim uslovima otkazao bi njeno održavanje“. „Ne znam koliko je svrsishodno u ovom momentu, kada se dešava šta se dešava na Kosovu, da se ona održi, ne ulazeći u njihova prava“, kazao je Dačić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga