Dačić: Srbija dobija bezuslovan datum za početak pregovora

Dačić je kazao da bi do kraja januara naredne godine trebalo da bude održana prva međuvladina konferencija o početku pregovora

27. juna 2013

Srpski premijer Ivica Dačić izjavio je danas da će Srbija sutra dobiti bezuslovan datum za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji (EU).

„Sutra je istorijski dan za Srbiju, ali i za EU. Srbija nepovratno ide ka Evropskoj uniji“, kazao je Dačić na konferenciji u Beogradu „Srbija na putu ka EU – uticaj na ekonomiju“.

On je najavio da će u ponedeljak, 1. jula, u Beograd doputovati predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, a u toku jula i zvaničnici EU Ketrin Ešton i Štefan File s tehničkim timom koji treba da pripremi početak pregovora o članstvu Srbije u EU.

Dačić je kazao da bi do kraja januara naredne godine trebalo da bude održana prva međuvladina konferencija o početku pregovora.

On je dodao da zna da će sutra verovatno biti kritičara koji će pitati zašto je potreban ulazak Srbije u EU, ali je zapitao šta je alternativa za Srbiju.

„Ne idemo u EU zbog Unije, već zbog nas i budućnosti naše dece“, rekao je srpski premijer i naveo da će Hrvatska kao članica EU dobiti 11 milijardi evra iz evropskih fondova, a da je Litvanija za pet godina dobila sedam milijardi evra.

Dačić je istakao i da će otpočinjanjem pregovora Srbije sa EU započeti i reforme celokupnog srpskog drštva.

U izjavi novinarima Dačić je precizirao da se ministarski savet EU saglasio da Srbija sutra dobije otvaranje pregovora o članstvu u EU.

„Nema novih uslova niti novih konferencija Saveta ili komisija koji bi posebno raspravljali o tome“, kazao je Dačić.

On je dodao da postoje mehanizmi da se pregovori sa EU zaustave ako Srbija ne bude ispunjavala ono što je dogovoreno.

„Od sutra počinju pregovori Srbije sa EU“, istakao je Dačić i pojasnio da Evropska komisija ima zadatak da pripremi pregovarački okvir koji će, verovatno, biti pripremljen na nekoj od sednica Savet EU i da to „nema veze sa Srbijom“.

Dačić je naglasio da bi Srbija volela da međuvladina konferencija o početku pregovora bude što pre, ali da je usaglašeno da bude najkasnije u januaru.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga