Dačić: Nema zakonskih osnova da Vojvodina dobije policijsku upravu

Dačić je rekao da i pored te činjenice u MUP-u Srbije postoji izražena spremnost da se razgovara o svim otvorenim pitanjima o stanju bezbednosti

14. mar 2011

Važeća zakonska rešenja i Ustav Srbije ne dozvoljavaju da Vojvodina u ovom trenutku dobije sopstvenu policijsku upravu, izavio je danas u Novom Sadu ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.
Dačić je na konferenciji za novinare u Skupštini Vojvodine rekao da, iako Ustav i zakoni propisuju da policija nije u nadležnosti Vojvodine, u MUP-u Srbije „postoji izražena spremnost da se razgovara o svim otvorenim pitanjima o stanju bezbednosti“.  „Postojeća zakonska rešenja ne daju mogućnost da Vojvodina ima svoju policijsku upravu, ali to ne sprečava MUP Srbije da razmotri na osnovu kojih modaliteta je najbolje da se reformiše i bude efikasniji u svom radu i na teritoriji Vojvodine“, rekao je Dačić.
Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši rekao je da je sa ministrom Dačićem o tome razgovarao dosta puta za poslednje dve i po godine, ali da nije želeo da izlazi u javnost i pravi do toga atrakciju, jer je reč o isuviše ozbiljnoj temi.
„Pitanje Vojvodine bi svakako trebalo da bude razmotreno u procesu reforme MUP-a Srbije, ukoliko bude volje i sluha za potrebe Pokrajine, ali i drugih delova Srbije, poput Beograd i Šumadije“, rekao je Egereši.
Dodao je da to pitanje realna potreba iz opsega bezbednosti i efikasnosti i kao takvu je treba i posmatrati u, kako se nnada, budućem demokratkom dijalogu.
Egereši je danas ocenio da Pokrajina ima odličnu saradnju sa MUP-om Srbije, koja je dala i konkretne rezultate po pitanju smanjenog broja međunacionalnih incidenata u Vojvodini tokom 2010. godine.
„Najvažnija stvar za nas je očuvanje stabilnog javnog reda i mira i dobrih međunacionalnih, međuverskih i međukonfesionalnih odnosa u Vojvodini“, rekao je Egereši.
Prema zvaničnim podacima MUP-a Srbije, u Vojvodini je prošle godine zabeležen najmanji broj međunacionalnih incidenata za poslednjih sedam godina.
Ivica Dacičh je na sednici Pokrajinskog saveta za bezbednost rekao da je samo u odnosu na 2009. godinu broj takvih krivičnih dela smanjen za 26 odsto, odnosno da je broj međunacionalnih incidenata sa 150 umanjen na 110.
Dačić je rekao da se od ukupno podnetih 110 krivičnih prijava, 17 odnosilo na širenje nacionalne, verske i rasne mržnje, a 12 dela je rasvetljeno.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga