Najmanje međunacionalnih incidenata za poslednjih sedam godina

Ministar unutrašnjih poslova Srbije je na sednici Pokrajinskog saveta za bezbednost rekao da je samo u odnosu na 2009. godinu broj takvih krivičnih dela smanjen za 26 odsto, odnosno da je broj međunacionalnih incidenata sa 150 umanjen na 110. On je ukazao da je interes policije da obezbedi i veću zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina u organima vlasti, pa i MUP-u Srbije, a tome bi po njegovom mišljenju mogao doprineti i zajednički rad sa pokrajinskim organima.

14. mar 2011

U Vojvodini je prošle godine zabeležen najmanji broj međunacionalnih incidenata za poslednjih sedam godina, izjavio je danas u Novom Sadu ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.
Dacičh je na sednici Pokrajinskog saveta za bezbednost rekao da je samo u odnosu na 2009. godinu broj takvih krivičnih dela smanjen za 26 odsto, odnosno da je broj međunacionalnih incidenata sa 150 umanjen na 110.
„Svi oblici krivičnih dela koji se odnose na nacionalnu i versku pripadnost su smanjeni, a u Vojvodini je lane zabeleženo osam napada i četiri tuče. Od ukupno podnetih 110 prijava, 17 se odnosilo na širenje nacionalne, verske i rasne mržnje, a 12 dela je rasvetljeno“, rekao je Dačić.
On je ukazao da je interes policije da obezbedi i veću zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina u organima vlasti, pa i MUP-u Srbije, a tome bi po njegovom mišljenju mogao doprineti i zajednički rad sa pokrajinskim organima.
Govoreći o sve većem broju azilanata iz Srbije, ministar policije je rekao da je od uvođenja bezviznog režima za putovanje u zemlje Evropske unije oko 10.000 stanovnika Srbije zatražilo azil u EU, a gotovo svi oni su građani romske ili albanske nacionalnosti.
„Veliki broj Roma je upravo iz Vojvodine i ovo bi trebao biti zajednički zadatak za sve nas. Ovde je pitanje socijalno-ekonomskog položaja ljudi i zato molim pokrajinske organe da se uključe u kordinisan rad države na smanjenju takvih azilanata“, rekao je Dačić.
On je ponovio da postoje primedbe EU upućene Srbiji zbog problema sa kojim se susreću neke od zemalja članica, ali da nije tačno da se preti ukidanjem bezviznog režima sa Srbijom, iako i to kao krajnja opcija nije isključeno.
„Treba pričati sa Romima kako da ova pitanja dovedemo u normalno funkcionisanje, jer to može izazvati i lošu atmosferu u društvu što bi dovelo do povećanja netrpeljivosti stanovništva prema Romima“, ocenio je Dačić.
Govoreći o kriminalu u Vojvodini, Dačić je rekao da su prošle godine otkrivene tri kriminalne grupe koje su se bavile finansijskim kriminalom, deset grupa koje su prodavale narkotike, a podnesene su i 22 krivične prijave protiv 34 osobe zbog trgovine ljudima.
Utkriveno je i osam grupa koje su se bavile teškim krađama i razbojništvom, 86 prijava je podneseno zbog ilegalnih migracija, otkriveno je 11 slučajeva pranja novca vrednih 300 miliona dinara, kao i 724 slučajeva korupcije, što je duplo više nego 2009.
„U Vojvodini je tokom prošle godine počinjeno ukupno 30.029 krivičnih dela, što je za 207 dela manje nego 2009. Prijavljena je 16.871 osoba, a rasvetljeno 58 odsto tih slučajeva, što je za pet procenata više nego pre dve godine“, rekao je Dačić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga