Dačić: Međunarodna saradnja olakšava obračun sa kriminalnim grupama

Dačić je prilikom potpisivanja sporazuma o strukovnoj saradnji između Internacionalne policijske asocijacije (IPA) Novog Sada i Budimpešte rekao da su velike kriminalne grupe organizovane internacionalno, bez obzira na nacionalnu pripadnost, zbog čega je važno da se i policije udružuju

27. maj 2011

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Temerinu da je za srpsku policiju od prioritetnog značaja razvijanje međunarodne saradnje, jer ono olakšava obračun sa velikim kriminalnim grupama.
Dačić je prilikom potpisivanja sporazuma o strukovnoj saradnji između Internacionalne policijske asocijacije (IPA) Novog Sada i Budimpešte rekao da mu je drago što naša policija postaje članica međunarodnih organizacija, jer to potvrđuje njen ravnopravan status u međunarodnim okvirima.
„Svedoci smo da su velike kriminalne grupe organizovane internacionalno, bez obzira na nacionalnu pripadnost, i zbog toga je važno da se i policije udružuju, kao što je to slučaj sa Internacionalnom policijskom asocijacijom“, rekao je Dačić.
Prema njegovim rečima, interes MUP-a Srbije je visok nivo poverenja kod građana, jer je samo time moguće povećati prisustvo pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica u sredinama koje pretežno nastanjuju.
„To znači da udeo u policiji treba da bude takav da odgovara strukturi stanovništva lokalne zajednice, a da bi se to ostvarilo treba zajednički raditi na podizanju ugleda policije u društvu“, rekao je Dačić.
Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši rekao je da sporazum o strukovnoj saradnji policija u Novom Sadu i Budimpešti važan korak u procesu evrointegracija Srbije, jer se na taj način usvajaju evropske vrednosti i standardi.
„Regionalno partnerstvo je glavni stub u procesu evrointegracija, jer ono na najbolji način oslikava evropski identitet Vojvodine i Srbije“, rekao je Egereši i dodao da je današnji čin „potvrda političke spremnosti na promenu i prihvatanje novih iskustava, posebno u strukturi bezbednosti“.
„Ovo je i još jedana potvrda da težnje Skupštine Vojvodine i MUP-a Srbije za uključenje što većeg broja pripadnika nacionalnih zajednica u rad policije daje rezultata“, ocenio je Egereši.
Sporazum o saradnji dve IPA regije potpisali su predsednik IPA Interventne policije za Mađarsku sekciju Juhas Ferenc i predsednik IPA Regije za Južnu-Bačku Milorad Petković.
IPA organizacija postoji u 62 države, a sekcija za Srbiju osnovana je 2006. godine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga