Dačić i Pastor o merama za podizanje bezbednosti u Vojvodini

Pored policije, po potrebi će biti angažovani i pripadnici Žandarmerije

16. feb 2013

Predsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor razgovarali su danas u Novom Sadu o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u Pokrajini i dogovorili nekoliko mera koje će biti poduzete protiv međunacionalnih incidenata i krađa u tok pokrajini, saopštili su MUP i Skupština Vojvodine.

Na sastanku je dogovoreno da se u opštinama u kojima su u poslednje vreme uočeni incidenti koji nanose štetu međunacionalnim odnosima i izazivaju uznemirenost građana, pored policije, po potrebi angažuju i pripadnici Žandarmerije, navodi se u saopštenju za javnost.

Dacić i Pastor su zaključili i da treba preduzeti sve ostale neophodne mere kako bi se očuvao pozitivni trend smanjenja broja ovakvih incidenata, kakav je zabeležen poslednjih godina.

Zajednički je ocenjeno da treba preispitati postojeće odredbe kaznene politike koje se odnose na međunacionalne incidente, te da je neophodno ubrzati procesuiranje svih takvih slučajeva pred pravosudnim organima, navodi se u saopštenju.

Dačić i Pastor su se dogovorii da se pojača prisustvo pripadnika policije u sredinama u kojima je povećan broj krivičnih dela sitne krađe i da se efikasnim angažovanjem svih nadležnih organa učvrsti poverenje građana u spremnost i sposobnost države da očuva njihovu ličnu i imovinsku bezbednost, piše u saopštenju.

Dodaje se da će Dačić i Pastor nastaviti intenzivnu i konstruktivnu saradnju sa zajedničkim ciljem da osiguraju miran i bezbedan život svih građana Vojvodine, bez obzira na njihovu nacionalnu ili versku pripadnost.

U istom cilju, narednih nedelja biće održan i zajednički sastanak ministra unutrašnjih poslova, rukovodstva Direkcije policije i načelnika svih policijskih uprava u Vojvodini sa Savetom za bezbednost pokrajinske Skupštine, najavljuje se u saopštenju.

CRCD: Dobar dogovor Dačića i Pastora

Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) iz Zrenjanina pozdravio je danas dogovor predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića i predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora o preduzimanju odgovarajućih mera kako bi se sprecicli međunacionalni incidenti u Vojvodini.

CRCD je u saopštenju za javnost naveo da pozdravlja saglasnost Dačića i Pastora da treba preispitati postojeće odredbe kaznene politike koje se odnose na međunacionalne incidente, kao i da je neophodno ubrzati procesuiranje takvih slučajeva pred pravosudnim organima.

CRCD je pozdravio i najavu Dačića da se u opštinama u Vojvodini u kojima su u poslednje vreme eskalirali etnički incidenti, pored policije po potrebi angažuju i pripadnici Žandarmerije.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga