Dačić i Čiplić podržali Gej prajd

Dačić i Čiplić su na tribini u okviru festivala Egzit, kazali da Ustav Srbije, zakoni i evropske preporuke zabranjuju bilo kakvu vrstu diskriminacija, te tako i diskriminaciju LGBT populacije.

09. jul 2010

Ministar policije Ivica Dačić i ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić podržali su večeras inicijativu da se u Beogradu ove godine održi Povorka ponosa.
Dačić i Čiplić su na tribini u okviru festivala Egzit (Exit), kazali da Ustav Srbije, zakoni i evropske preporuke zabranjuju bilo kakvu vrstu diskriminacija, te tako i diskriminaciju lezbijske, gej, biseksualne (LGBT) populacije.
Dačić je rekao da, kao političar, i kao ministar, podržava Povorku ponosa, ali je ocenio da to nije samo pitanje za policiju nego i pitanje za društvo u celini.
On je pozvao predstavnike LGBT udruženja i predstavnike medija da „isteraju političare na čistac i da ih nateraju da se jasno odrede prema pitanju podrške Paradi ponosa“.
Svetozar Čiplić je rekao da je promocija LGBT zapravo promocija tolerancije i zaštite ljudskih prava.
Predstavnici LGBT udruženja pozvali su Dačića i Čiplića da učestvuju u Povorci ponosa i na taj nači demonstriraju svoju podršku.
Zamenik šefa Misije OEBS-a Tomas Mur ocenio je da gej populacija u Srbiji ima najviše razloga da osnovano strahuje od fizičkog nasilja ukoliko pokuša da javno iskaže svoj seksualni identitet. „Pitanje prava gej populacije je takođe pitanje poštovanja ljudskih prava. Takva diskriminacija je nezakonita, nepravedna i pogrešna“, kazao je Mur.
Šefica medijskog odeljenja Misije OEBS-a Dragana Nikolić Solomon kazala je da izveštavanje medija o LGBT populaciji karakterišu stereotipi i predrasude, kojima se ugrožavaju njihova ljudska prava. Ona je navela da 67 odsto građana Srbije smatra da je homoseksualnost bolest.
Generalni menadžer Egzita Bojan Bošković je rekao da su veliki broj posetilaca festivala pripadnici LGBT populacije. On je ocenio da nijedno društvo ne može da se razvija sa ovakvim stepenom homofobije.
Poverenica za diskriminaciju Nevena Petrušić kazala je da ta institucija još nema kancelarije za rad i navela svoju privatnu adresu elektronske pošte kao jedini kontakt za obraćanje povereniku (nevena.petrusic@gmail.com).
(Beta/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga