Dačić: Država mora da stoji iza policajaca

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je danas u Zrenjaninu da država u potpunosti mora da stoji iza policajaca i kritikovao državne zvaničnike što se nisu oglasili povodom ubistva policajca u Zrenjaninu

22. jul 2011

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je danas u Zrenjaninu da država u potpunosti mora da stoji iza policajaca i kritikovao državne zvaničnike što se nisu oglasili povodom ubistva policajca u Zrenjaninu.
Svaki napad na policiju je napad na državu, rekao je Dačić.
Dačić je na komemorativnoj sednici povodom ubistva policajca Aleksandra Rkmana (29) kazao da je poslednjih godina „gotovo nekažnjivo dići ruku ili opaliti metak na policajca“.
Rkmana je juče ubio Goran Petrović, koga su policajci pokušavali da privedu zbog optužbi za nasilje u porodici. Petrović je ranio još jednog policajca, ali je i sam stradao u obračunu sa policajcima.
Dačić je u ime MUP-a uputio saučešće porodici Rkman.
Ministar je naveo da je za poslednjih 20 godina gotovo 1.000 policajaca izgubilo život na dužnosti, čuvajući zemlju i narod.
„Ubica (Rkmana) je proveo u zatvoru neopravdano mali broj godina, a da ne govorim o tome da je često praksa da oni koji napadnu policiju budu osuđeni na minimalne kazne ili se ti procesi gotovo i ne završavaju. Zato mislim da je obaveza svih nas da dignemo glas protiv toga jer je svaki napad na policiju napad na državu“, rekao je Dačić.
Ministar je dodao da će MUP brinuti o porodici Aleksandra Rkmana, te da će im pomoći i lokalna samouprava, ali da je to gotovo nikakva uteha.
„Čuvaćemo sećanje na njega, ali najbolji odgovor bi bili propisi i zakonske izmene koje će omogućiti oštrije kažnjavanje svih onih koji napadaju na policiju“, dodao je on.
Dačić je protestovao što, kako je naveo, vlada muk među političarima nakon ubistva policajca i što niko od njih nije poslao telegrame saučešće porodici čoveka koji je dao život za državu.
„Ako ga ova država ne poštuje, to treba da naiđe na najoštriju moguću osudu ko god da je u pitanju. Političari se oglašavaju o svemu i svačemu, samo ne kada pogine policajac i mislim da je to sramota“, naveo je on.
Govoreći o ubijenom policajcu, Dačić je rekao da je praktično reč o dečaku, čoveku na početku životnog puta, rođenom 1982. godine, koji je za sobom ostavio suprugu i maloletno dete.
„Da je bilo pravde ubica (Rkmana) bi bio u zatvoru još, jer je osumnjičen i osuđen za dva ubistva, ali je bio maloletnik pa je izdržao svega devet godina. Podsetiću da je policajac Miljan Raičević, koji je optužen za ubistvo prilikom intervencije u interventnoj jedinici u Beogradu, osuđen na 13 godina“, dodao je Dačić.
Povodom pogibije Aleksandra Rkmana Gradsko veće Zrenajnina proglasilo je danas Dan žalosti u tom gradu, a sahrana je obavljena u 15.00 u Melencima.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga