Da političari ne ocenjuju medije

Nezavisno udruženje novinara Srbije poziva političare, posebno predstavnike vlasti, da se uzdrže od ocenjivanja uređivačke politike medija.

06. jun 2011

Takvo ponašanje se u medijskim kućama doživljava kao direktan pritisak na uređivačku koncepciju, slobodu izražavanja i informisanja, navodi NUNS.

„Sa tog stanovišta izražavamo razumevanje za protest lista ‘Alo’ zbog izjave predsednika Srbije Borisa Tadića nemačkom listu Frankfurter algemajne cajtung“, navodi se u saopštenju.

„Mediji, istovremeno, snose ogromnu odgovornost za ono što objavljuju i to se nikada ne sme izgubiti iz vida. Odbrana prava na nezavisnost uređivačke politike ne znači odbranu prava na zagovaranje ideja koje su protivne opštim načelima ljudskih i građanskih sloboda“, navodi se.

NUNS, takođe, ne podržava stav da mediji imaju pravo da prećutkuju ili opravdavaju kršenje tih prava i zločine počinjene tokom rata u bivšoj Jugoslaviji.

Kako navodi list „Alo“ na svom internet portalu, Tadić je u intervjuu za nemačke novine optužio „Alo“ da širi antievropski duh u zemlji, a njegove vlasnike iz Nemačke i Švajcarske da ih interesuje profit, a ne evropeizacija Srbije i političke i socijalne posledice njihovih aktivnosti.

(B92)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga