Da li smo izgubili (Našu) borbu?

Dnevni list Naša borba imala je onoliko publike koliko je u Srbiji bilo građanstva

05. jul 2013

– Izgubili smo (Našu) borbu, a da li ćemo započeti neku novu – ne znam. Oni koji su se borili za Jugoslaviju – izgubili su tu borbu, Baš kao što su i oni koji su imali Našu borbu – i oni su je izgubili. Obe borbe smo izgubili. Meni je zbog toga žao, ali pitanje je da li je većini ljudi žao zato što su to izgubili, rekao je novinar Mijat Lakićević, na promociji knjige „Kako smo izgubili (Našu) borbu“, čiji je autor, zajedno sa Dimitrijem Boarovim.

– Dosledni stav i prozapadna orijentacija nisu imali dovoljnu prođu za tiraž koji bi Našu borbu izveo na zelenu granu. Nemojte zaboraviti da je ona bukvalno i zabranjena odlukom nekog Vučića ili nekog sličnog gaulajtera Miloševićevog režima, kazao je Dimitrije Boarov, prisećajući se tih dana iz 1998. godine i Vučićevog drakonskog Zakona o informisanju.

– Srpska politika s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina 20. veka nije razumela da se jugoslovensko i srpsko pitanje može rešiti i rešavati u istorijski mogućem a ne u imperijalnom i nacionalističkom smislu. Može se govoriti i o antijugoslovenskom sindromu u srpskoj političkoj misli, o čemu, na primer, svedoče izjave Dobrice Ćosića. Drugim jugoslovenskim narodima je tada nuđena jedna razorna politika iz Srbije, ocenio je istoričar Ranko Končar.

Publciista Pavle Radić ocenio je da je Naša borba imala onoliko publike koliko je u Srbiji bilo građanstva. – Ali, ona nije imala šanse da preživi pred tim ludilom nacionalizma, koje je ljude pretvorilo u ološ. Naša borba je bila nasuprot tom ludilu. Nažalost, pokazala se da je građanstvo zapravo marginalno u srpskom društvu. Sećanje na Našu borbu je sećanje na dostojanstvo i na elementarnu građansku pristojnost. Srbija je poklekla pred svojim populizmom i konzervativizmom. Modernizam nije imao šansu da opstane, ocenio je Radić.

Predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić kazala je da je Naša borba bila „mera normalnosti i dokaz da nismo sami“.

Zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu Milorad Đurić ocenio je da su Borba i naša borba bili autentični dokumenti jedne epohe. – Nije moglo da se desi da Jugoslavija umre a da Naša borba preživi, ocenio je Đurić.

Na promociji je govorio i glavni urednik nedeljnika Vreme Dragoljub Žarković.

Knjiga „Kako smo izgubili (Našu) borbu“ govori o istorijatu tog dnevnog lista od 1986. do 1998, kada je list ugušen.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga