Da li Rusija ima fer izbore?

U ruskoj Dumi posle izbora koji su zakazani za ovu nedelju niko ne očekuje značajnije promene. Vladajuća partija dobiće podršku više od polovine birača. Ali, brojne su prijave nepravilnosti, pritisaka, pokušaja kupovine glasova…

01. dec 2011

Rektor univerziteta u Sankt Petersburgu poziva studente iz domova da ne glasaju u svojim osnovnim glasačkim mestima, nego da se okupe i organizovano glasaju za „Jedinstvenu Rusiju“. Onima koji to ne učine preti se izbacivanjem sa studija. Studenti tvrde da je rektor član „Jedinstvene Rusije“.
Ovo je u ponedeljak (28.12.) anonimni posetilac napisao na internet-strani koju su organizacija, za posmatranje glasanja, otvorili „Golos“ i dnevni list Gazeta. Preko 3.500 ljudi prijavilo je nepravilnosti, pritiske, pokušaje kupovine glasova – koristi se čitava lepeza ilegalnih sredstava, kaže šef projekta Saša Tam iz zadužbine „Fridrih Nauman“ u Moskvi.
„Ne naziva se ’Jedinstvena Rusija’ bez razloga partijom moći. I dalje šefovi javnih službi, gradonačelnici i direktori državnih kompanija pokušavaju da utiču na svoje radnike da glasaju za Jedinstvenu Rusiju“, kaže Tam.

Cenzus – 7 odsto
Nepravilnosti je zapazio i OEBS, koji je naveo da vladajuća partija koristi „administrativne resurse“ u partijske svrhe. Saša Tam kaže da nisu potrebne spektakularne i očigledne krađe glasova: „Izbori neće biti ni slobodni ni fer. I ne radi se tu samo o izbornom danu, iako će i tada kako pretpostavljamo biti manipulacija. Ali više se radi o predigri.“
Zakon ide u prilog nedemokratskim izborima. Cenzus je ogromnih sedam odsto, a poslanici se biraju isključivo sa partijskih lista što znači da nezavisni kandidati nemaju nikakve šanse. Takođe, pravo učešća na izborima imaju samo partije koje su zvanično registrovane najmanje godinu dana. „Proces registracije je takav da je za opozicione partije veoma teško, ponekad i nemoguće da se registruju“, kaže Tam.
Partija koja želi da uđe u registar mora da skupi najmanje 45.000 potpisa, i to određeni udeo njih u svakom ruskom regionu. Pre nekoliko meseci je tako onemogućeno registrovanje opozicione Partije narodne slobode.

Previsoke prepreke za manje partije
Zbog svega navedenog, jasno je ko će izbore dobiti – pitanje je samo da li će „Jedinstvena Rusija“ ponovo stići do dvotrećinske većine. Prognoze govore da će iste četiri partije ponovo preći cenzus, a da ostale nemaju šanse, kaže Nikolaj Petrov, stručnjak moskovskog Centra Karnegi: „U praksi imamo konzerviranje sistema u kojem četiri partije predstavljene u Dumi grade previsoke prepreke za druge partije. Te prepreke ne mogu biti preskočene.“
U toj situaciji čak 45 odsto Rusa bi moglo da ostane kod kuće i bojkotuje izbore. Svaki treći građanin smatra da njegov glas ne može ništa da promeni.

(Deutsche welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga