Da li je premijera Don Kihota „odložena“ zbog Đuričkovog političkog angažmana?

Ekipa predstave je dobila pismeno obaveštenje novopostavljenog v. d. direktora SKC Novi Sad da im se "iz finansijskih razloga" uskraćuje premijera u novosadskoj "Fabrici"

06. apr 2017

Ekipa predstave „Don Kihot – Šta su danas vetrenjače i odakle vetar duva“, čiju okosnicu čine Nikola Đuričko i Boris Milivojević, u ponedeljak je dobila pismeno obaveštenje novopostavljenog v. d. direktora SKC Novi Sad Obrada Škrbića da im se „iz finansijskih razloga“ uskraćuje premijera 11. aprila u novosadskoj „Fabrici“.

Mnogi su to odmah povezali sa političkim angažmanom Nikole Đurička, koji je pre neki dan održao zapažen govor na predizbornom skupu Saše Jankovića.

– Ako su finansije problem, onda problema nema. Igraćemo “Don Kihota” i ako nam ne isplate honorare do premijere – rekao je juče za „Blic“ reditelj Zlatko Paković nakon što je dobio obaveštenje da v. d. direktora SKC Novi Sad Obrad Škrbić odlaže premijeru.

Nikola Đuričko nam je juče tokom pre podneva u neformalnom razgovoru rekao da nema prave informacije o čemu se zapravo radi i da će ekipa na sastanku odlučiti šta dalje.

Šokirani Škrbićevim postupkom, ekipa predstave odlučila je juče po podne da pismeno odgovore v. d. direktora SKC Novi Sad Obradu Škrbiću, u kome ističu da „finansije nisu problem“.

– Mi ćemo predložiti da ipak odigramo premijeru kao što je bilo planirano, jer smo spremni i ako su finansijski uslovi problem, mi nemamo problem s tim i ostavićemo mogućnost direktoru da te honorare isplati znatno kasnije. Jer je po ugovoru bilo da to bude do premijere, pa ako su nastali finansijski problemi, mi onda te probleme nemamo jer smo za opremanje predstave uložili svoj novac, tako da ne vidim nikakav problem. Znate, glumci su već godinu dana na okupu bez ijednog dinara honorara, što je meni specifična satisfakcija, pa onda nije ni problem da izvedemo predstavu bez uplaćenih honorara do premijere. Prosto, uplatiće kasnije, nije nikakav problem, možemo da napravimo aneks ugovora – navodi Zlatko Paković.

On dodaje da je Škrbić bio upoznat sa predstavom kada je došao na mesto v. d. direktora, pa je čudno što su naprasno iskrsli finansijski problemi. U međuvremenu je Nikola Đuričko održao govor na pomenutom opozicionom predizbornom skupu gde je oštro kritikovao vlast, a jutro nakon predsedničkih izbora premijera je pomerena do daljeg.

– Pre oko tri nedelje Obrad Škrbić je jednom bio na probi predstave, došao je sa bivšim direktorom sa kojim smo mi i potpisali ugovor. Čovek se lepo ponašao, rekao je da je njemu drago što ima takav projekat, da će on sve obaveze koje SKC ima prema nama vrlo rado ispuniti, i ne samo da prihvata projekat koji je ranije započet nego da bi on voleo da je imao priliku da zaključi takav jedan, jer je sjajna ekipa i dobra ideja, tako da je to sve bilo krajnje uljudno. A onda sam dobio pismo, ponedeljak jutro uoči izbora u 11.03, i to me je baš iznenadilo. On je jedan kulturan, kultivisan čovek, ali pretpostavljam da to nije samo njegova odluka, iako nemam javne dokaze za to. Mi ćemo svakako izvesti predstavu jer je naša, ako ne u „Fabrici“ i pod finansijskim i producentskim kišobranom SKCNS, onda ćemo naći neki drugi način. Ekipa je zdušna u tome – zaključuje Paković.

Bivši direktor Studentskog kulturnog centra Novi Sad Zdravko Vulin nam je rekao da “i te kako postoje uslovi i načini da se premijera desi po svim najvišim standardima za pozorišne premijere i po ugovornim obavezama SKCNS”.

Škrbić: Imamo milionske dugove

Obrad Škrbić direktor SKC Novi Sad, rekao je za „Blic“ da zasad nema kometar šta će se desiti ako ekipa predstave odustane od isplaćivanja honorara. Kaže da se bori s milionskim dugovanjima koja mu je ostavio njegov prethodnik, zbog čega je prioritet da se poslovanje SKCNS konsoliduje. Do tada, oslanjaće se na tekuće projekte.

– Do mene informacije da su odustali od honorara još nisu stigle i ne mogu da kažem šta bi bilo kad bi bilo. U momentu kada sam pričao sa glumcima i gospodinom Pakovićem nisam imao uvid u to da je SKCNS tek aplicirao na konkursu te da ne znamo da li ćemo dobiti novce za predstavu ili ne. Čim sam saznao da nemamo pare, odmah sam ih obavestio da predstavu moramo da odložimo dok ih ne dobijemo, a ne da je otkažemo, kako su oni rekli – rekao je Škrbić.

(Blic)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga