Da li će Ujvideki sinhaz i dalje biti odlično pozorište?

Kata Đarmati se nada da će biti umetnička direktorica i da će uspešno sarađivati sa "podobnim" novim direktorom

20. sep 2013

Vršiteljka dužnosti direktora Novosadskog pozorišta (Ujvideki szinhaz) Kata Đarmati izjavila je danas da je izvesno da će ovo pozorište dobiti novog direktora, te da će ona preći na mesto umetničke direktorke, kako bi se očuvao umetnički nivo postignut u proteklim godinama.

Skupština grada Novog Sada 27. septembra odlučiće o postavljanju novog direktora Novosadskog pozorišta, za kojeg bi trebao da bude izabran Valentin Vencel, kandidat koji je dobio podršku Mađarskog acionalnog saveta i Upravnog odbora pozorišta.

U proteklom periodu više od 20 intelektualaca zatražili su od Skupštine grada da se ponovi konkurs za izbor direktora, jer prema njihovom mišljenju, program koji je ponudio novi kandidat pokazuje „suštinsko nepoznavanje profila ove kuće, potencijala ansambla, kao i pozicije koju ovaj teatar ima u srpskom i mađarskom pozorišnom životu“.

Kata Đarmati, koja je bila jedan od kandidata za mesto direktora, a čija je kandidatura odbačena jer fakultetska diploma koju je stekla u Mađarskoj još uvek nije nostrifikovana, na konferenciji za novinare je rekla da je najbitnija efikasna komunikacija, te da se nada da će sa novim direktorom uspeti da nastavi rad.

“Mislim da ćemo uspeti da zajedno ostvarimo ovu pozorišnu sezonu, jer se bavimo takvim temama koje su aktuelne i koje sada živimo, pa se nadam da će i novi direktor rado prihvatiti taj tok”, kazala je Đarmati.

Ona je ocenila da za pozorište nema “gore stvari” od situacije u kojoj dve ključne osobe na čelu institucije ne mogu da se dogovore, i izrazila nadu da će sa novim direktorom uspeti da nađe zajednički jezik.

Nova sezona u Novosadskom pozorištu, kroz koju će se provlačiti tema tolerancije, počinje 21. septembra Dramskim takmičenjem mađarskih vojvođanskih pisaca, na kojem će se ove godine takmičiti pisci Đula Mirnič, Atila Sabo Paloc i Karolj Balog.

Reč je o nesvakidašnjem pozorišnom događaju u okviru koga tri pisca u toku samo jednog dana pišu dramski tekst, koji potom režiraju tri reditelja sa tri potpuno odvojene glumačke ekipe.

Reditelji će biti Margareta Taboroši, Arpad Černik i Robert Lenard, a u glumačkom delu takmičenja, pored glumaca Novosadskog pozorišta, učestvovaće i gosti iz Subotice, Sente, Mađarske, kao i Srpskog narodnog pozorišta i Pozorišta mladih iz Novog Sada, uz pomoć glumaca sa prve godine glume na mađarskom jeziku Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Prva premijera u novoj sezoni najavljena je za 25. oktobar kada će biti odigrana predstava “Obala strasti” savremenog pisca Mihaila Vitovskog, u režiji Zoltana Puškaša, a zatim u decembru sledi predstava “Pacovi” Gerharta Hauptmana u režiji Roberta Alfoldija.

U nastavku sezone najavljena je i predstava inspirisana novom knjigom vojvođanskog pisca Lasla Vegela “Neoplanta” koju će režirati Andraš Urban, predstava “Ričard treći zabranjen” Mateja Višnjeka u režiji Remusa Siksaija i “Nojzacer kabare” u kojem će se naći pesme na svim jezicima koji se koriste u Novom Sadu.

Sve predstave sa repertoara Novosadskog pozorišta izvode se sa titlovima ili simultanim prevodom na srpski jezik.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga