Da li će Novi Sad napokon dobiti načelnika Policijske uprave?

LSV: Formiranje PU Vojvodine bi poboljšalo rad MUP-a

11. avg 2013

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Vanja Vukić najavio je da će biti proveren rad načelnika svih policijskih uprava u Srbiji, kao i da će do kraja avgusta biti imenovan načelnik policijske uprave Novi Sad.

„Pretpostavljam da će do kraja ovog meseca biti imenovan novi načelnik Policijske uprave Novi Sad, u dogovoru ministra (Ivice Dačića) i direktora policije (Milorada Veljovića)“, rekao je Vukić u intervjuu agenciji Beta.

Na pitanje kako je moguće da taj grad tri i po godine nema načelnika policijske uprave, Vukić je rekao da je u Novom Sadu situacija drugačija nego u Nišu, gde takođe dugo nije bilo načelnika policijske uprave.

„Postoji razlika između uprava u Novom Sadu i Nišu. U Nišu nije postojao ni zamenik načelnika, ni načelnici organizacionih jedinica.

U Novom Sadu je situacija drugačija. U Novom Sadu postoji zamenik načelnika Policijske uprave, koji obavlja poslove načelnika“, rekao je Vukić.

On je ocenio da je situacija u Novom Sadu bezbedna i da je taj grad proglašen za jedan od najbezbednijih u Evropi.

Upitan kada će Novi Sad dobiti još 80 policajaca, koliko ih nedostaje u tom gradu, Vukić je rekao da MUP sprovodi kurseve za pojedine delove Srbija, kao što su Novi Pazar, Prijepolje, Beograd.

„Sproveli smo kurs za nove policajce za Policijsku upravu Novi Sad i na taj način ćemo jednim delom popuniti one policajce koji nedostaju Novom Sadu“, kazao je Vukić.

Nema potrebe za policijskom upravom Vojvodine

Na pitanje šta misli o zahtevu nekih stranaka da se osnuje policijska uprava Vojvodine, Vukić je kazao da za tim nema potrebe.

„Mislim da za tim nema potrebe. Policijske uprave u Vojvodini funkcionišu kako treba sa manjim ili većim problemima koji ne ugrožavaju bezbednost građana“, kazao je Vukić.

On je podsetio da je početkom godine razgovarao sa predsednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom o bezbednosnoj situaciji u Vojvodini, posebno o opštini Temerin, gde je bilo etički motivisanih tuča.

„Na tom sastanku smo se dogovorili oko nekih mera u Temerinu. Uveli smo pojačane patrole u Temerinu i od tog trenutka nije zabeležen nijedan incident te vrste“, kazao je Vukić.

LSV: Formiranje PU Vojvodine bi poboljšalo rad MUP-a

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da bi se formiranjem Policijske uprave za Vojvodinu omogućila decentralizacija i bolja koordinacija rada Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), te da tako Novi Sad ne bi čekao tri godine na imenovanje načelnika policije i povećanje broja policajaca.

LSV je u reakciji na izjavu Vukića podsetila da je bezbednosna situacija u Novom Sadu veoma loša i da je za oko deset meseci zabeleženo pet pucnjava u blizini škola i vrtića, kao i podmetanje bombe pod automobile direktora pojedinih gradskih preduzeća.

U saopštenju LSV se podseća da je ministar Ivica Dačić u januaru obećao da će načelnik novosadske policije biti imenovan za sedam dana, a da su pre toga ista obećanja davali direktor policije Milorad Veljović i sekretar Vladimir Božović.

“Od neophodnih 300 policajaca, novih 80 koje danas najavljuje Vukić, njegov ministar Dačić je poslednji put obećao da će u Novom Sadu biti do kraja 2012. godine”, kaže se u sapoštenju.

LSV je podsetio da dok je Vojvodina imala nadležnost nad organizacijom rada policije na svojoj teritoriji, a koja je ukinuta 1988. godine, građani su imali bezbednost i policiju kojom su “mogli da se diče širom sveta”.

“Novi Sad i Vojvodina, čiji su stanovnici poznati kao uredne platiše računa i poreza, takvu bezbednost i danas zaslužuju”, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga