Da li će divlji napredni četnici opet seći mladi hrast na Fruškoj gori

Nacionalni park Fruška gora apeluje da se ne seče mladi hrast i deli badnjake besplatno

05. jan 2018

Javno preduzeće Nacionalni park Fruška gora apelovalo je danas na građane da ne seku hrast u tom nacionalnom parku, jer će to preduzeće organizovati besplatnu podelu badnjaka u više opština u Vojvodini.

“U skladu sa očuvanjem životne sredine i održivim korišćenjem prirodnih resursa, apelujemo na građane da ne idu samostalno u šumu Nacionalnog parka da seku hrast, dežurstva Čuvarske službe pojačana su tokom praznika i svako degradiranje životne sredine biće sankcionisano”, upozorava se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je pripremljeno 11.000 besplatnih badnjaka koji će biti podeljeni na području Novog Sada, Sremskih Karlovaca, Beočina, Iriga, Vrdnika, Inđije, Sremske Mitrovice i Šida.

Ranijih godina mediji su pisali o ilegalnoj seči šume na području Nacionalnog parka Fruška gora, u koju su bili umešani i pojedini funkcioneri, članovi i aktivisti vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

Naime, članovi jednog lokalnog odbora SNS iz Novog Sada postavili su pre dve godine na svoju stranicu na društvenoj mreži Fejsbuk fotografije kako na Fruškoj gori seku drvo hrasta, koje pripada zaštićenoj vrsti.

Na fotografijama koje su postavili članovi Mesnog odbora SNS iz naselja Sajlovo vide se aktivisti te stranke pored omanjeg drveta hrasta, a na sledećoj fotografiji vide se iste osobe kako nose to drvo koje je posečeno.

Fotografisali su se i sa zastavama bivše Republike Srpske Krajine, a na jednoj fotografiji vidi se i više osoba sa šajkačama i kokardama.

„Ulažemo 12 godina u obnavljanje zasada, jer je toliko potrebno da hrast počne da donosi plodove, a onda oni dođu i za noć unište sve“, kazali su tada u Nacionalnom parku Fruška gora.

Nešto slično se ponovilo i prošle godine, a među tadašnjim “junacima” koji su sekli mladi hrast bio je i Dragan Bračika, jedan od organizatora “čuvene” tribine Srpske napredne stranke u mestu Beška, na kojoj je promovisan ratni zločinac i “oslobodilac” Vukovara, pukovnik Veselin Šljivančanin i na kojoj su fizički napadnuti aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava.

Bračika važi za jednu od osoba koja je u SNS-u zadužena za rehabilitovanje ratnih zločinaca i Miloševićevih kadrova iz devedesetih, poput Mihalja Kertesa zvanog Bracika.

Dnevni list Blic je ranije pisao o Draganu Bračiki, koji je tada redovno dobijao platu na mestu savetnika generalnog direktora Novosadskog sajma, iako se sedam meseci uopšte nije pojavljivao na poslu.

Bračika se prošle godine, pred “pravoslavni” Božić, proslavio i fotografijom sa sekirom u rukama, kako sa kolegama kreće u pohod na badnjak, odnosno na mladi hrast, koji je zaštićena vrsta drveta na Fruškoj gori. S njim su u društvu, između ostalih, tada bili i zamenik načelnika novosadske komunalne inspekcije Dejan Šijak i pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, “novinar” Đorđe Vukmirović.

Da, oni su odavno poznati kao oni koji su u stanju da za noć unište sve…

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga