Cvetković: Sudija koja mi je zabranila da napuštam Belu Crkvu je u službi SNS-a

Presudu donela sudija Cveta Kajević Grubišić, koja je Cvetkovića u martu prošle godine osudia na 27 meseci zatvora i višemilionsku novčanu kaznu, po privatnim krivičnim prijavama funkcionera SNS-a

23. jul 2018

Novinar Stefan Cvetković izjavio je danas da je sudija Cveta Kajević Grubišić koja je donela meru kojom mu je zabranjeno napuštanje mesta boravišta, zbog čega danas nije održao najavljenu konferenciju za novinare u Beogradu, u martu prošle godine donela presudu po kojoj je on bio osuđen na dve godine i tri meseca zatvora i višemilionske novčane kazne po tužbama funkcionera Srpske napredne stranke (SNS).

Mera sudske zabrane napuštanja mesta boravišta izrečena je u okviru istrage o navodnoj otmici Stefana Cvetkovića. Cvetković tvrdi da je bio otet 13. juna ove godine, a tužilaštvo je protiv njega pokrenulo istragu zbog sumnje da je lažno prijavio otmicu.

“Sudija koja je donela odluku je Cveta Kajević Grubišić iz Osnovnog suda u Vršcu, koja je meni presudila dve godine i tri meseca zatvora i višemilionske kazne. Nakon moje žalbe višoj sudskoj instanci, sve što je ona donela je poništeno i ukinuto. Drugim rečima, pokazalo se da njena presuda nije bila u skladu sa zakonom”, rekao je Cvetković u živom obraćanju na društvenoj mreži Fejsbuk (Facebook).

Cvetkovića je tada sudija Cveta Kajević Grubišić osudila na dve godine i tri meseca zatvora po tri privatne krivične prijave koje su protiv njega podneli funkcioneri SNS-a, kao i na novčanu kaznu od 2,15 miliona dinara.

Presude je doneo Osnovni sud u Vršcu, a u sva tri slučaja sudila je sudija Cveta Kajević Grubišić.

Kako su mediji tada preneli, krivične prijave protiv Cvetkovića podneli su koordinator SNS-a za južni Banat Branko Malović, tadašnji predsednik opštine Alibunar Predrag Belić, kao i funkcioner SNS-a Dejan Simeunović.

Krivične prijave podnete su zbog uvrede i zbog neovlašćenog objavljivanja i prikazivanja tuđeg spisa, portreta i snimka.

Dejan Simeunović (41) zvani Simke, funkcioner SNS-a, osuđen je odlukom Apelacionog suda na godinu dana zatvora jer je 15. novembra 2008. oko 4 sata ujutru ispred kafića “Šestica”, na raskrsnici ulica Žarka Zrenjanina i Kraljevića Marka u Pančevu, ubio Igora Birtaša, javili su ranije mediji.

Stefan Cvetković je ranije bio prijavio policiji Branka Malovića za pokušaj iznude.

Predrag Belić zvani Baki bio je hapšen tokom akcije “Sablja” 2003. godine zbog dilovanja droge i iznude, a prema evidenciji suda u Pančevu bio je u zatvoru još dva puta zbog pretnji i ugrožavanja bezbednosti, pisali su ranije mediji.

Cvetković: Prolazim kroz torturu jer se interesujem za ubistvo Olivera Ivanovića

Stefan Cvetković je ocenio da mogući razlog zbog čega prolazi kroz “torturu” leži u činjenici da se “interesuje” za slučaj ubistva predsednika stranke Sloboda, demokratija, pravda Olivera Ivanovića.

“Jedan od motiva za represiju koja se sprovodi prema mogao bi biti to što se interesujem za ubistvo, likvidaciju, streljanje Olivera Ivanovića”, rekao je Cvetković.

On je pokazao papir za koji je rekao da je reč o dokumentu koji mu je izdala služba Kosovskih policijskih snaga (KPS), od 19. maja 2018. godine.

Objasnio je da se KPS-u obratio nakon što se konsultovao sa pojedinim pripadnicima službi bezbednosti u Srbiji.

“Potom sam se uredno obratio nadležnim organima bezbednosti, to jest KPS-u, gde sam u kontaktu sa njima dostavio informacije, jer želim da se dođe do ubica i organizatora likvidacije Olivera Ivanovića”, naveo je Cvetković.

Pokazao je i dokument koji mu je izdalo Specijalno tužilaštvo iz Prištine od 27. juna 2018. godine.

“Sve to je jedan od mogućih razloga zašto sam bio otet, zašto sam prolazio torturu i zašto su pokušali da me ubiju”, rekao je Cvetković i dodao da će podneti krivične prijave protiv “određenih ljudi”.

“Koliko god organizovane kriminalne grupe bile moćne u ovom trenutku, jasno je da će pre ili kasnije biti sankcionisane. Raduje me reakcija i velika nervoza koju vidim i mislim da ti nemušti pokušaji idu u prilog tome da oni koji treba da budu uplašeni jesu uplašeni. Ja sam svestan opasnosti koja se nadvila nad mene, ali ja nisam neko s kim mogu da manipulišu, da me ucene a još manje da me uplaše”, kazao je Cvetković.

Dodao je da će učiniti sve da neka važna pitanja postavi predsedniku Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandru Vučiću.

Pokazao je i naslovne stranice pojedinih tabloida koji su ga optuživali da je deo “zavere” protiv Srbije i upitao Vučića da li je on organizovao da ti “kriminalno-propagandni mehanizmi” tako pišu protiv njega.

Presudu protiv Cvetkovića je oborio Viši sud u Pančevu, posle čega je Radio-televizija Pančevo pokrenula medijsku kampanju protiv sudije Stanke Simonović, koja je oborila presudu Cvete Kajević Grubišić.

Viši sud u Pančevu se obratio Visokom savetu sudstva povodom “medijskog istupanja” RTV Pančevo protiv predsednice Višeg suda u Pančevu, sudije Stanke Simonović, zbog serije objavljenih tekstova i priloga od 11. do 18. aprila 2017. godine.

RTV Pančevo je tada emitovalo seriju tekstova i reportaža u svome programu i na svojoj internetskoj stranici pod nazivima: “Politička presuda Stanke Simonović”, “Da li je predsednica Višeg suda iskoristila položaj u privatne svrhe?”, “Veštine napredovanja predsednice Višeg Suda u Pančevu”.

Svi prilozi emitovani su nakon što je sudija Višeg suda u Pančevu Stanka Simonović poništila presude Osnovnog suda u Vršcu, kojima je na zatvorsku i novčanu kaznu osuđen novinar Stefan Cvetković.

Cvetković je danas rekao da ne mogu da ga uplaše niti ucene, jer ne želi da ćuti.

Naveo je da se oko njegove kuće u Beloj Crkvi u svakom trenutku nalazi desetak pripadnika MUP-a.

“Ja nisam dao saglasnost za tako nešto jer od mene to niko nije ni tražio. Obavestili su me da su te mere uvedene jer je moguće da dođe do ugrožavanja moje bezbednosti”, objasnio je Cvetković.

(Autonomija, arhivska fotografija: Medija centar Beograd) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga