- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Cvetković: Istraga ubistva Ivanovića vodi do Kancelarije za KiM

Novinar Stefan Cvetković, koji tvrdi da je u kontaktu sa kosovskim specijalnim tužiocem, izjavio je danas da istraga ubistva lidera Građanske inicijative Srbija, demokratija pravda Olivera Ivanovića ukazuje na veze ubica sa osobama iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

„Ivanović je streljan. … Istraga ukazuje na postojanje osnovane sumnje da su organizatori likvidacije Olivera Ivanovića u bliskim kontaktima sa pojedincima iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije“, rekao je na konferenciji za novinare u Beloj Crkvi Cvetković.

Novinar je rekao je u poslednjih desetak dana više puta bio na Kosovu, gde je imao kontakte sa specijalnim tužiocem koji je zadužen za istragu ubistva Olivera Ivanovića.

Cvetković je zatražio da vlada obavesti javnost sa kojim osobama je raskinut ugovor u poslednjih mesec dana u kancelariji za Kosovo i Metohiju.

On je konferenciju za novinare došao sa zavojem na glavi, a održao je u kafiću u kojem je napadnut u ponedeljak uveče.

U momentu dok je Cvetković držao konferenciju za novinare, u celom gradu je nestalo struje. Cvetković je rekao da ni mobilni telefoni nisu radili neko vreme, zbog čega je i živi prenos konferencije za novinare koji je emitovan na društvenoj mreži Fejsbuk prekinut nakon pet minuta.

Cvetković je novinarima saopštio ime osobe koja ga je napala i optužio ga za pokušaj likvidacije i dodao da mu je mnogo važnije ko su nalogodavci.

Cvetković je napadnut u ponedeljak uveče u kafiću u Beloj Crkvi, kada mu je prišla nepoznata osoba i metalnim predmetom udarila ga po glavi.

On je kazao da ga je napadač udario metalnom šipkom i pokušao da ga pregazi automobilom.

Osumnjičeni za napad na Cvetkovića uhapšen je u utorak, a on je i ranije pretio tom novinaru iz Bele Crkve.

Na fotografiji koju je Cvetković tada objavio na Fejsbuk stranici vidi se da je iznad levog oka zadobio veliku posekotinu, koja mnogo krvari.

Cvetković je tada kazao da je otišao u Rumuniju, zbog svoje bezbednosti. Naveo je i da su mu lekari u toj susednoj državi konstatovali teške telesne povrede nakon napada.

On tvrdi da mu je dva dana pre napada povučeno policijsko obezbeđenje, uz obrazloženje da je napravljena bezbednosna procena i da mu bezbednost nije ugrožena.

Cvetkovićev nestanak bio je prijavljen 13. juna kasno uveče, a visoki državni funkcioneri su 15. juna rano popodne saopštili da je Cvetković pronađen. Par dana kasnije održao je konferenciju za novinare u Beogradu kada je ostao pri tvrdnjama da su ga otela trojica nepoznatih ljudi, od kojih su dvojica na glavi imali maske, a treći i „nešto slično policijskoj znački“.

Nadležni organi otvorili su nakon toga istragu protiv Cvetkovića zbog navodnog lažnog prijavljivanja otmice.

Napadač na Cvetkovića i ranije osuđivan zbog pretnji

Uhapšeni S.Z. (39), za koga se sumnja da je napao novinara iz Bele Crkve Stefana Cvetkovića, već je osuđivan za slično krivično delo. Kako se navodi u Bazi podataka napada na novinare Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), S.Z. je 2015. godine pretio, a zatim i pokušao i fizički da napadne Cvetkovića.

Novinar iz Bele Crkve je slučaj prijavio policiji, a po krivičnoj prijavi S.Z. je priveden zbog ugrožavanja sigurnosti drugog lica. Osuđen je na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine.

Stefan Cvetković je ponovo napadnut 9. jula 2018, oko 21.30 u centru Bele Crkve.

 

(Beta)

Podelite ovu stranicu!