- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Cvetanje Tise i proslava ljubavi

Različite manifestacije kojima se slavi ljubav, a povodom „cvetanja“ reke Tise, nastaviće se i večeras u Novom Bečeju.

Sinoć je nekoliko hiljada posetilaca uživalo u različitim performansima na i oko reke, a publika je posebno uživala u „vatrenoj predstavi“, kada su žongleri vatrom izvodili različite vratolomije i proizvodili neobične plamene efekte.

Posetioci su tradicionalno puštali svećice ljubavnih želja u Tisu, a legenda kaže da se takve želje, uz puštanje malih sveća utisnutih u licidersko srce, uvek ostvaruju.

U toku je i izbor za najbolju fotografiju „najromantičnijeg poljupca“, a svi posetioci su pozvani da se sa odabranim partnerom fotografišu na mestu na kojem je su postavljeni baloni složeni u obliku srca.

Posetioci Fejsbuk profila „Kad Tisa cveta“ glasanjem će odlučiti pobednika ovog takmičenja u ljubljenju.

Večerašnji program počinje u 21.30 nastupom benda „Perpetum mobile“, a nakon toga će opet uslediti performansi na vodi.

„Cvetanje“ Tise biće od 16. do 20. juna obeleženo i u Kanjiži, kroz niz turističkih manifestacija.

Oni koji će poželeti da izbliza vide prirodni fenomen „cvetanja“ na Tisi, moći će da iznajme i čamce, a stajaće im na raspolaganju i turistički brodovi.

“Cvetanje” Tise zapravo prouzrokuje neverovatno veliki broj insekata koji se zovu “tiski cvet”. Oni tri godine žive kao larve na muljevitom dnu reke, a nakon toga izlaze iznad površine vode i postaju leptiri.

Kao leptiri žive samo jedan dan, a u to vreme se pare i nakon toga umiru. “Cvetanje” se ponavlja svake godine, polovinom juna.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!