Čupić: Nemamo budućnost, jer je obrazovanje uništeno

"Generacije mrtvih pritiskaju mozgove živih"

27. apr 2017

Univerzitetski profesor Čedomir Čupić izjavio je večeras da je budućnost Srbije poništena, jer je obrazovanje uništeno.

„Ovde je obrazovanje uništeno, knjiga je ponižena, što znači da je budućnost poništena“, rekao je Čupić na promociji knjige Milorada Đurića „Izvan kruga – Globalizacijski izazov demokratiji“.

On je ocenio da su kod nas „mrtvi ulog za preživljavanje živih“. “Kako je govorio Marks: Generacije mrtvih pritiskaju mozgove živih. Tako živimo u poslednjih 30 godina. Kod nas su mrtvi ulog za preživljavanje živih”, kazao je Čupić.

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović rekao je da alternative globalizaciji nije balkanizacija.

“Mi živimo na Balkanu, gde su slabe države sa jakom ulogom međunarodne zajednice. I onda imate okolnost da je važno da li ste se u kampanji sreli sa Angelom Merkel i Putinom, a ne sa građanima. Da bismo se uključili u savremeni svet, moramo da učimo od onih koji su razvijeniji“, rekao je Orlović.

Prema njegovim rečima, demokratija može preživeti globalizaciju, samo ako se demokratija globalizuje, odnosno i ako se globalizacija demokratizuje.

Orlović je ocenio da se populizam ponovo vracća, uprkos činjenici da smo u 20. veku bili svedoci totalitarizama, kao što su fašizam i komunizam.

Na promociji je govorio i autor Milorad Đurić, kao i Bora Babić iz Akademske knjige, koja je izdala Đurićevu studiju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Opus
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga