Ćulibrk: Ekonomski parametri kažu – najgori smo u regionu

"Mi smo propali i niko to ne konstatuje, mi i dalje govorimo kako privlačimo najviše investicija"

26. apr 2018

Mi i dalje govorimo da privlačimo najviše investicija u regionu – a od osam zemalja, po zvaničnim podacima i na osnovu 10 ekonomskih parametara – najgori smo, naveo je glavni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrkgostujući u Novom danu. „Mi smo propali i niko to ne konstatuje“.

Upitao je ko se okrenuo za izveštajem DRI koja je ustanovila da je 7 i po milijardi evra nenamesnki potrošeno – 75 odsto od budžeta, 3/4 novca je potrošeno nenamski, nelegalno, kršeći procedure.

Ko je juče primetio jako važnu informaciju za sve u zemlji, da je u februaru prosečna plata bila manja nego u januaru, da je samo četiri posto veća nego prošle godine, pita Ćilibrk i kaže da su svi objavili ovo drugo, ne i prvo (da je manja od januarske).

A predsednik je obećao u jednom intervjuu da će do kraja godine biti 480-500 evra i šta će se desiti ako do toga ne dođe, pita Ćulibrk i odgovara – ništa, svi ćemo zaboraviti. Pita i kako do te predsednikove obećane plate.

Uradili smo istraživanje na osnovu zvanične statistike i na osnovu 10 ekonomskih parametara, i došli smo do zaključka – u odnosu na osam zemalja u regionu – da smo najgori, kaže urednik NIN-a.

Mi smo propali i niko to ne konstatuje, mi i dalje govorimo kako privlačimo najviše investicija i slično, navodi.

Inflacija jeste jako niska, 3 posto za Srbiju je premija, ali opet je najveća u regionu, kaže Ćilibrk.

Prošle godine je prosek plata bio 395 evra, samo u Makedoniji su bile manje, a znamo da je tamo bila politička kriza, i plašim se da će za godinu, godinu i po i oni imati veće plate, navodi gost Novog dana.

Hvalimo se da su stranci dve milijarde i 400 miliona evra više investirali nego u sve druge zemlje zajedno – tačno, nesporno, i da je država više uložila u infrastrukturu (prošle godine 420 miliona evra, ove godine će i više), i plus privatne investicije – ali uz sve to, mi smo najgori, uz BiH, ističe urednik NIN-a. Zašto – jer nemamo privatnih investicija, a one znače razvoj, kaže. Navodi da se uz davanje za subvencije i postojeću strukturu stranih investicija ostvaruje spor rast.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga