CSU uvjerljivo pobijedio u Bavarskoj

Prema prvim rezultatima, Kršćansko-socijalna unija dobila 49 posto glasova i izborila apsolutnu većinu u Parlamentu

15. sep 2013

Kršćansko-socijalna unija (CSU) je pobjednik izbora za pokrajinski parlament u Bavarskoj, te će u sljedećih pet godina sama vladati najvećom njemačkom saveznom pokrajinom, prve su procjene javnih TV stanica ARD i ZDF.

Prema ovim procjenama, koje se temelje na rezultatima i izlaznim anketama, objavljenim odmah nakon zatvaranja izbornih mjesta u 18 sati, CSU je s 49 posto osvojenih glasova izborio tzv. apsolutnu većinu u bavarskom Parlamentu ,te je u stanju bez koalicijskih partnera sastaviti vladu.

Predsjednik CSU-a Horst Seehofer bi tako i sljedećih pet godina trebao obnašati funkciju bavarskog premijera.

Dosadašnji koalicijski partner CSU-a, Liberalno-demokratska stranka (FDP), sa tri posto osvojenih glasova nije uspjela preći izborni prag.

Najveća opozicijska stranka, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) je, prema prognozama, osvojila 21, stranka Zeleni 8,5 te Savez slobodnih birača 8,5 posto glasova. Stranka Ljevica je osvojila dva posto glasova što nije dovoljno za prelazak izbornog praga.

Gubitak koalicijskog partnera

CSU je s 5,6 posto ostvario i najveći dobitak u odnosu na posljednje izbore za lokalni parlament prije pet godina, a FDP je istodobno izgubio 5,6 posto glasača.

Izbori u Bavarskoj se ocjenjuju kao važan pokazatelj za savezne izbore koji se u Njemačkoj održavaju za sedam dana. Kako se procjenjuje u prvim medijskim analizama, od posebne težine bi mogao biti dramatični gubitak FDP-a koji i na saveznoj razini čini koaliciju s demokršćanskom Unijom CDU/CSU.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja, FDP se na saveznom nivou s pet posto nalazi na rubu izbornog praga, a gubitak koalicijskog partnera bi i za Uniju CDU/CSU kancelarke Angele Merkel značio veliki gubitak.

Kršćansko-socijalna unija je u Bavarskoj, s izuzetkom jednog izbornog razdoblja, bez prekida na vlasti od 1946. CSU i Kršćansko-demokratska unija (CDU) na saveznom nivou tvore stranačku Uniju CDU/CSU. Na saveznim izborima se u Bavarskoj kandidira CSU, a u ostatku Njemačke CDU.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga