CRTA neće pratiti ponovljeno glasanje zbog epidemiološke situacije u Srbiji

"Zdravlje građana mora da bude apsolutni prioritet"

30. jun 2020

Posmatračka misija CRTA saopštila je danas da zbog pogoršane epidemiološke situacije u Srbiji neće sutra pratiti ponavljanje glasanja na 234 biračka mesta.

Iz te organizacije su podsetili da su juče pozvali Vladu Srbije, Krizni štab za suzbijanje epidemije korona virusa i Republičku izbornu komisiju (RIK) da se „hitno i nedvosmisleno“ izjasne o uslovima za održavanje ponovljenih izbora ali da odgovor institucija nisu dobili.

„Uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju, kao i činjenicu da od nadležnih institucija nismo dobili nedvosmislenu potvrdu da je okruženje bezbedno za održavanje izbora, bili smo primorani da odustanemo od posmatranja“, stoji u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je CRTA planirala kao i prethodnih godina da posmatra izbore na 234 biračka mesta, iako je kako je navedeno, mala verovatnoća da se na ponovljenim izborima promene preliminarni rezultati.

U Srbiji će sutra na 234 biračka mesta biti ponovljeno glasanje na parlamentarnim i lokalnim izborima, a pravo glasa na tim biračkim mestima ima 202.924 birača.

Posmatračka misija CRTA pozvala je juče Vladu Srbije, Krizni štab za suzbijanje epidemije korona virusa i Republičku izbornu komisiju (RIK) da se tokom dana „nedvosmisleno izjasne“ da li, s obzirom na porast broja novoinficiranih u Srbiji, postoje uslovi za bezbedno održavanje ponovljenog glasanja na parlamentarnim i lokalnim izborima 1. jula.

„Isto tako znamo da nismo ni kompetentni ni pozvani da donosimo procenu epidemiološke situacije i zato zahtevamo od nadležnih državnih organa da postupaju u skladu sa svojom odgovornošću i iznesu jasan stav o tome u kolikoj meri glasanje na više od 200 biračkih mesta predstavlja rizik za javno zdravlje“, stoji u saopštenju.

Republička izborna komisija odlučila je da zbog nemogućnosti utvrđivanja rezultata glasanja, ponovi glasanje na 234 biračka mesta širom Srbije u sredu, 1. jula od 7 do 20 časova.

Pravo glasa na tim biračkim mestima ima 202.924 birača.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kovid ekspres
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga