CRTA: Usvajanjem izmena tumačenja pojma javni funkcioner, otvara se prostor za širenje korupcije

"Takvo rešenje doprinelo bi i daljem urušavanju kvaliteta izbora"

10. feb 2021

Beogradski Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) upozorio je danas da će u slučaju da Skupština Srbije usvoji predloženo tumačenje pojma „javni funkcioner“, biti smanjen krug funkcionera na koje će se odnositi Zakon o sprečavanju korupcije čime će biti otvoren prostor za „širenje korupcije“.

Podsetili su da je šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, Aleksandar Martinović predložio da se status javnih funkcionera više ne odnosi na one koje na funkcije imenuju ili postavljaju ministri, poput direktora osnovnih i srednjih škola i svih zdravstvenih ustanova, osim tercijarnih, a koji su kako navodi CRTA, neretko imali zapaženu ulogu u izbornim kampanja.

„Takvo rešenje doprinelo bi i daljem urušavanju kvaliteta izbora, zato što za značajan broj funkcionera više neće biti prepreka da zloupotrebljavaju javnu funkciju u izbornoj kampanji pošto Agencija za sprečavanje korupcije neće moći da postupa protiv njih“, stoji u saopštenju posmatračke misije CRTA.

Navodi se da ako bude usvojen Martinovićev predlog, „nekoliko hiljada sadašnjih javnih funkcionera neće više morati ni da prijavljuje imovinu, i za njih ne bi važila zabrana kumulacije javnih funkcija, kao ni zakonska pravila u vezi sa sukobom interesa i druge obaveze definisane Zakonom o sprečavanju korupcije“.

„Najveći broj postupaka pred Agencijom za sprečavanje korupcije upravo se vodi protiv direktora osnovnih i srednjih škola koji su istovremeno i odbornici u skupštinama lokalne samouprave, zbog kumulacije javnih funkcija ili zbog sukoba interesa usled zapošljavanja članova porodice (nepotizma). Ukoliko se usvoji autentično tumačenje, svi ti postupci moraće da budu obustavljeni jer će lica protiv kojih Agencija vodi postupke izgubiti svojstvo javnih funkcionera“, upozorila je CRTA.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Čestitka
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga