CRTA predstavila preporuke vezane za kvalitet rada Parlamenta

"Kriza dijaloga se prelila na Parlament"

18. jula 2019

Sužavanje upotrebe hitnog postupka za usvajanje zakona, ograničenje prakse objedinjene raprave u plenumu i sprečavanje podnošenja gotovo istih amandmana neke su od preporuka sa kojima će organizacija CRTA izaći pred predsednicu Parlamenta.

Organizacija Crta predstavila je u Medija centru 46 preporuka koje se tiču kvaliteta rada u Skupštini, usvajanja budžeta, poslaničkih pitanja, javnog slušanja, nezavisnih institucija, odbora i radnih tela, godišnjeg programa Skupštine, informisanosti javnosti i izmena zakonodavnog okvira za rad Narodne skupštine.

Među preporukama CRTE su i uvođenje roka za stavljanje svih dospelih predloga zakona na dnevni red, obezbeđivanje dvostrukog vremena za raspravu o budžetu i omogućavanje poslaničkih pitanja bilo kog dana tokom poslednje nedelje rada parlamenta u tekućem mesecu.

Direktorka organizacije Vukosava Crnjanski naglasila je na konferenciji za novinare da „ovo nikako nije konačna lista preporuka“.

Ona je kazala da su preporuke nastale iz želje za platformom za dijalog da bi „prevazišli krizu u Narodnom parlamentu“.

„Mi smo svedoci da je ozbiljna kriza u društvu kada pričamo o dijalogu. Ta kriza dijaloga se prelila na Parlament, svedoci smo da se ona sad nazad preliva u društvo i mi smo osetili potrebu, i odgovornost pre svega, da izađemo sa preporukama kao platformom za vraćanje dijaloga u Narodnu skupštinu“, ocenila je Crnjanski.

Koordinatorka inicijative Otvoreni parlament Tara Tepovac navela je par ključnih nalaza iz njihovih skorijih analiza o radu Narodne skupštine, postupak izrade zakona i usvajanje zakona kao i same diskusije.

„Od 2016. godine zaključno sa junom ove godine usvojen je 431 zakon, tokom 274 dana rada Narodne skupštine, a to govori da postoji veoma ograničena rasprava o samom sadržaju zakona„, ocenila je ona.

Ona je istakla da su u izradi preporuka pokušali da odgovore na dve vrste problema koje vide u radu parlamenta, jedni se tiču toga da neki mahanizmi nisu dovoljno precizirani i razvijeni, a drugi deo se odnosi na način na koji oni te mehanizme primenjuju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga