CRTA: Potrebna revizija izbornih pravila i procedura u Srbiji

"RIK treba da postane profesionalno telo, nepristrasno, nepartijsko"

28. apr 2017

Predstavnik posmataračke misije CRTA Ivan Radojević izjavio je danas da je potrebna revizija izbornih pravila i procedura u Srbiji zbog uočenih brojnih problema u procesu izbora za predsednika Srbije održanih 2. aprila, ali i tokom prethodnih izbora.

„Veoma je problematično pitanje dostupnosti izbornih podataka. Potrebno je da Republička izborna komisija (RIK) postane profesionalno telo, nepristrasno, nepartijsko„, rekao je Radojević na konferenciji u Beogradu na kojoj je predstavljena Analiza propisa o biračkom pravu građana čiji je autor Dejan Vučetić.

Govoreći o ostvarivanju prava glasa i biračkom spisku, Radojević je istakao da je jedan od najvećih problema to što birački spisak nije ažuran.

„Na dan izbora na uzorku od 450 biračkih mesta, na čak 27 odsto tih biračkih mesta zabeležena je pojava birača koji su prethodno proverili da li se nalaze u elektronskoj bazi, a kada su došli na glasanje nisu mogli da se nađu na izvodu iz biračkog spiska“, rekao je Radojević.

Istakao je ni da članovi biračkog odbora nisu dovoljno stručni i profesionalni. „Dešavaju se situacije da članovi biračkog odbora nisu u stanju da nađu birače na biračkom spisku. Postoji problem i sa izvodima iz biračkog spiska, jer ti izvodi nisu dovoljno precizni i tačni“, rekao je Radojević.

Dodao je da će CRTA objaviti preporuke u kojima će biti predloženo da se RIK zakonom obaveže da izvrši obuku članova biračkih odobra po uzoru na međunarodne pravne modele.

Ocenio je da informacije o izborima nisu dovoljno dostupne, navodeći da bi svaka sednica RIK-a trebalo da se prenosi na sajtu i da se objavljuju stenogrami svake sednice kako bi izborni proces bio transparenta.

Advokat Petar Pešić rekao je da se zbog istovetnih izbornih pravila u izbornim procesima ponavljaju iste greške, pri čemu se ništa ne radi kako bi se one sprečile.

„Da bi se to sprečilo potrebna je kodifikacija izbornog zakonodavstva“, rekao je Pešić i dodao da regulativu treba promeniti i u mnogim drugim aspetima poput zastupljenosti kandidata u medijima.

Naveo je da promene izbornog procesa treba da idu u smeru „eliminisanja državljanstva Srbije kao uslova da se bira“ i da jedinstveni birački spisak mora da bude transparentan, kao i da treba pooštriti kontrlisanje davanja potpisa podrške i broj potpisa potrebnih za podnošenje kandidature.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga