CRTA: Od lokalnih izbora 2016. do danas utrostručen broj stranačkih preletača

"Takva praksa vodi izigravanju poverenja građana i dovodi do obesmišljavanja izbora"

24. apr 2018

Od lokalnih izbora iz aprila 2016. godine do danas, broj opština i gradova u kojima su odbornici promenili stranačku pripadnost povećan je sa jedne trećine na više od polovine a broj „preletača“ povećan je sa 125 na 472, pokazuje analiza Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Analiza je pokazala da je time bez izbora izmenjena izborna volja više od 56.000 građana pri čemu je najveći broj „preletača“, skoro 45 odsto, prišao Srpskoj naprednoj stranci, koja danas samostalno ili u koaliciji čini deo vlasti u 95 odsto opština u Srbiji.

Po rečima koordinatorke istraživanja Tamare Branković, stranačko „preletanje“ umesto izuzetka, postaje pravilo koje vodi izigravanju poverenja građana i dovodi do obesmišljavanja izbora.

„Skupštinska većina uz ‘pozajmljene odbornike’ čini prekrojenu skupštinsku većinu. Promena izborne volje građana mimo izbora urušava poverenje građana u institucije i vladavinu prava“, izjavila je Tamara Branković a prenela CRTA.

Najviše „preletača“, po 22, zabeleženo je u opštinama Brus i Stari grad, sledi Zaječar sa 21, Pančevo sa 20 i Varvarin, Paraćin, Knjaževac, Sombor i Kragujevac sa po 14 „preletača“.

Od 470 preletanja u 91 opštini, 212 odbornika je do aprila 2018. godine prišlo SNS-u ali su zabeleženi i slučajevi „preletanja“ iz Srpske napredne stranke u druge stranke, u najvećoj meri u gradovima i opštinama poput Šapca i Paraćina, gde je SNS opozicija.

Iz SNS su, u poslednje dve godine, u druge stranke ili nezavisne odbornike prešla 23 odbornika a zabeleženi su i slučajevi prelaska celih odborničkih grupa iz jedne u drugu u stranku.

„Jedan od takvih slučajeva zabeležen je kada je pokret Boška Ničića ‘Zajedno za Krajinu’, nakon redovnih izbora u Zaječaru u aprilu 2017. godine, kolektivno preleteo u SNS. Ovim potezom je SNS u Zaječaru, protivno izbornoj volji građana, dobila dodatnih 7.358 glasova„, pokazala je analiza Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost.

CRTA je navela da je interesantan primer opštine Tutin u kojoj SNS nije dobio nijedno odborničko mesto ali je zahvaljujući koalicionom sporazumu sa strankama koje su formirale lokalnu vlast, dobio pozicije odlučivanja.

U 97 slučajeva zabeleženo je napuštanje stranke uz zadržavanje odborničkog mandata, odnosno nastavak delovanja u svojstvu samostalnih odbornika, gde se izdvaja prelazak odbornika SNS u samostalne odbornike u Paraćinu, DS-a u Pančevu i Inđiji, kao i odvajanje odbornika Dosta je bilo usled dešavanja sa tim pokretom na republičkom nivou.

CRTA je pozvala građane da na portalu „Ko je na vlasti“ šalju informacije o slučajevima stranačkog preletanja u njihovim opštinama i gradovima.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga