CRTA najavila posmatranje beogradskih izbora

"Povećanje informisanosti doprinosi većem razumevanju izbornih radnji, a time i većem poverenju građana u rad institucija, sam izborni proces i rezultate izbora"

15. jan 2018

Organizacija CRTA „Građani na straži“ najavila je danas da planira da posmatra celokupan izborni proces na lokalnim izborima u Beogradu u skladu s međunarodnim standardima.

Kako se navodi u saopštenju, to podrazumeva praćenje izborne kampanje, izbornog dana i procesa nakon izbornog dana do zaključenja konačnih rezultata izbora.

„Objektivno i nestranačko posmatranje, analiza i izveštavanje o izbornom procesu od strane organizacija civilnog društva doprinosi povećanju informisanosti građana u vezi sa radom organa za sprovođenje izbora, kao i drugih aktera uključenih u izborni proces. Povećanje informisanosti doprinosi većem razumevanju izbornih radnji, a time i većem poverenju građana u rad institucija, sam izborni proces i rezultate izbora“, navodi se u saopštenju.

CRTA je dodala da je Gradskoj izbornoj komisiji predložila da usvoji odredbe koje bliže uređuju položaj i procedure prijave za posmatranje domaćih i stranih posmatrača jer odredbe iz prethodnih izbornih ciklusa samo načelno prepoznaju postojanje posmatrača.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković raspisala je izbore za Beograd koji će se održati 4. marta.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga