CRTA: Izbore u Lučanima obeležile nepravilnosti i pritisci

"Veće nepravilnosti zabeležene su na 12 od ukupno 43 biračka mesta"

17. dec 2018

Posmatračka misija Crta (CRTA) saopštila je da je kvalitet izbornog procesa u Lučanima, koje je nadzirala, „bio veoma loš a atmosfera izbornog dana nije bila u skladu sa standardima za slobodne i fer izbore“ zato što su zabeleženi pritisci na birače, posmatrače i članove biračkih odbora.

„U okolnostima gde se na lokalnim izborima vodi funkcionerska kampanja, vrše pritisci na birače i beleže brojne nepravilnosti, nije omogućeno izražavanje slobodne volje građana“, izjavio je sinoć šef Crte Raša Nedeljkov.

Crta je saopštila da je na lokalnim izborima u Lučanima glasalo ukupno 11.738 birača, odnosno 71 odsto građana upisanih u birački spisak, što je rekordna izlaznost na lokalnim izborima u ovoj opštini od 2004. godine, a veće nepravilnosti zabeležene su na 12 od ukupno 43 biračka mesta.

“U pitanju su nepravilnosti kao što su glasanje bez ličnih isprava, kršenje tajnosti glasanja, nekorišćenje nevidljivog spreja i UV lampe, kao i slučajevi vođenja paralelnih evidencija glasača na biračkim mestima. Na još 11 biračkih mesta primećene su manje nepravilnosti, kao što su nepravilno uređena biračka mesta, promotivni materijali izbornih lista u krugu manjem od 50 metara i upotreba mobilnih telefona na biračkim mestima“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su mobilni timovi Crte, koji su pratili atmosferu i dešavanja van biračkih mesta, u toku dana primetili više od 200 automobila sa registarskim tablicima iz drugih mesta (Pančevo, Novi Sad, Vršac, Beograd, Kosovska Mitrovica), kao i vozila bez registarskih tablica.

„Vozila su kružila po Dragačevu, zadržavala se u blizini skoro svih biračkih mesta a neidentifikovane osobe iz vozila komunicirale su sa biračima i članovima biračkih odbora“, saopštila je Crta i dodala da je zabeležila i pritiske na njihove posmatrače.

Navodi se da su mobilnom timu Crta prilikom obilaska biračkog mesta Grab isečene gume na automobilu, a da su nepoznata lica sprečila da akreditovani posmatrači pristupe biračkom mestu.

„Izdvajamo i slučaj u Kotraži gde su neidentifikovana lica ispred biračkog mesta legitimisala birače, dok su na dva biračka mesta posmatrači Crte bili izloženi verbalnim napadima od strane članova biračkih odbora“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga