CRTA: Građani gube poverenje u birački spisak

"Oko 60 odsto građana smatra da birački spisak nije ažuriran"

13. sep 2019

„Građani sve manje imaju poverenja u ažurnost i tačnost biračkog spiska, i mada spisak nije najveći problem izbora, manjak poverenja građana negativno utiče na sve uslove izbornog procesa“, zaključak je debate „Sve po spisku?“ koju je organizovala CRTA u okviru Festivala demokratije.

Učesnici diskusije složili su se da bolji izborni proces zahteva potpunu izmenu izbornog zakonodavstva, ali da su ključni problemi zapravo uzrokovani političkom voljom.

„Temeljne promene zahtevaju vreme kako bi rezultati bili efektniji, i zato su preporuke za unapređenje izbornih uslova organizacije CRTA izrađene tako da se mogu realizovati u roku od godinu dana“, istakao je Marko Ivković, programski direktor za regionalne izbore i osnaživanje političkih procesa iz Nacionalnog demokratskog instituta.

Ivković je naglasio da cilj i uloga organizacija civilnog društva i međunarodnih organizacija nije menjanje političkih odluka, već unapređenje rada institucija.

„Oko 60 odsto građana smatra da birački spisak nije ažuriran, i jedna od naših preporuka je da se uradi revizija biračkog spiska po međunarodnoj metodologiji“, izjavio je Raša Nedeljkov, programski direktor organizacije CRTA.

Nedeljkov je dodao da je potrebno povećati transparentnost i način na koji država i uprava objavljuje građanima koje poteze povlači kako bi unapredila konkretne stvari u vezi sa kojima postoje iskazani strahovi i poblemi.

„Birački spisak jeste važan, ali ne utiče u značajnoj meri na sam izborni rezultat, postoji mnogo više drugih krucijalnih faktora koji utiču negativno na proces“, rekao je Dušan Spasojević, docent na Fakultetu političkih nauka.

On je kao ključne probleme izdvojio pitanje javne sfere i medija i dodao da je zaista teško zagovarati izlazak na izbore u ovakvim uslovima.

Spasojević je zaključio da je poražavajuće što živimo u društvu u kojem bojkot privlači više pažnje, nego preporuke za unapređenje izbornih uslova.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga