CRTA: Dozvolom za emitovanje spota SNS na nacionalnim TV REM krši zakon

"Obaveza REM-a je da štiti građane od neravnopravnog i neistinitog informisanja"

06. feb 2019

Odluka Saveta REM-a da je emitovanje promotivnog političkog sadržaja u informativnom programu, konkretno spora SNS o opoziciji, u skladu sa zakonom je veoma zabrinjavajuća, ocenjuje organizacija Crta.

„To znači da će televizije moći da u informativnim emisijama prenose propagandne spotove jedne partije, što se neće tumačiti kao oglašavanje, već prenošenje vesti o samom spotu, a time se direktno krši pravo građana na istinito i ravnopravno informisanje“, kaže za Betu programski direktor Crte Raša Nedeljkov.

On upozorava da je obaveza REM-a da štiti građane od neravnopravnog i neistinitog informisanja, što on ovakvom odlukom ne čini, i dodaje da će se Crta obratiti Narodnoj skupštini, kao osnivaču REM-a, da razmotri ovu odluku, jer ona ozbiljno ugrožava javni interes.

Nedeljkov ističe da Zakon o elektronskim medijima direktno zabranjuje bilo kakvo političko oglašavanje van predizborne kampanje, podseća da u vreme emitovanja tog spota u Srbiji nije bilo vreme predizborne kampanje i zaključuje da je ova odluka REM znači direktno kršenje navedenog zakona.

Za 24 sata 650 prijava REM-u na spot SNS

Organizacija CRTA pozvala je prethodno građane da u akciji „ProbudiREM“ upute prijavu Regulatornom telu za elektronske medije (REM) povodom emitovanja spota Srpske napredne stranke protiv opozicije i saopštila da je za 24 sata tom telu upućeno 650 prijava.

Organizacija CRTA je 5. februara pokrenula akciju zbog spota SNS, koji je emitovan na televiziji Prva 3. februara i na televiziji Hepi 4. februara.

Programski direktor CRTA Raša Nedeljkov rekao je da je cilj akcije da se REM zvanično izjasni da li je emitovanjem tog političkog spota prekršen zakon.

„Zakon kaže da su mediji dužni da obezbede slobodno, istinito, objektivno, potpuno i blagovremeno informisanje građana, a naročito da kroz vesti i program istinito i objektivno predstavljaju činjenice i događaje i da podstiču slobodno formiranje mišljenja. Kada se to dešava, REM ima odgovornost da reaguje kako bi zaštitio javni interes“, rekao je Nedeljkov, a navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, promotivni spot SNS sadrži eksplicitni politički sadržaj, političke poruke i ima politički uticaj na gledaoce, jer stavlja direktno u vezu lidere opozicije Dragana Đilasa i Vuka Jeremića, kao i građanske proteste koji se održavaju širom Srbije sa tajkunima i kriminalom.

U saopštenju se dodaje da je Zakonom o elektronskim medijima direktno zabranjeno bilo kakvo političko oglašavanje van predizborne kampanje.

Savet Regulatornog tela za elektronske medije doneo je odluku da se odbace, kao neosnovane, prijave organizacije „Građani na straži“ koje su pristigle povodom prikazivanja dela spota Srpske napredne stranke u informativnim programima TV Prve i Hepi TV.

(Beta/FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga