CRTA: Ako se ne sprovede odluka Ustavnog suda, izbori mogu biti neregularni

Problematično je pitanje glasanja na Kosovu

06. mar 2017

Republička izborna komisija morala bi na predsedničkim izborima 2. aprila da sprovede odluku Ustavnog suda Srbije o proceduri održavanja izbora na Kosovu, jer bi u suprotnom neko mogao da podnese žalbu na neregularnost celog izbornog procesa pošto se radi o 106.000 birača, ocenio je danas programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov.

Ustavni sud je 16. juna 2016. doneo odluku da se izborne procedure za održavanje izbora na Kosovu usaglase sa onima koje važe u centralnoj Srbiji.

„Radi se o tome da su glasovi sa tih biračkih mesta prebrojavani u Vranju i Raškoj i 2014. i 2016. godine. Ustavni sud je to ocenio kao suprotno Ustavu i tražio da se i to sprovodi na teritoriji Kosova. Prema našim saznanjima, RIK je pre dva dana zatražio od Kancelarije za Kosovo i Metohiju da napravi procenu gde je to moguće učiniti. Na prošlim izborima glasalo je 55.000 od 106.000 birača i oni mogu značajno da utiču na rezultate“, naveo je Nedeljkov.

Programski direktor organizacije CRTA istakao je da postoji mogućnost da se neko žali i obori izbore ukoliko se oni sprovedu suprotno odluci Ustavnog suda o kojoj niko ne želi da govori.

„To bi dovelo u pitanje regularnost izbora jer se ne radi o nekoliko biračkih mesta već delu teritorije, pogotovo ako imamo u vidu da je reč o 106.000 birača, a da cenzus za ulazak u parlament, u zavisnosti od okolnosti, iznosi do 250.000 glasova“, zaključio je Nedeljkov.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga