Crnu Goru na putu ka EU koči Srbija

Izborni zakon bi bio usvojen, a Crna Gora bi dobila datum za početak pregovora sa Evropskom unijom da se Beograd nije umešao, ocenio je poslanik Demokratske partije socijalista i predsednik Odbora za evropske integracije u crnogorskoj skupštini Miodrag Vuković.

02. avg 2011

Predsednik Odbora za evropske integracije u crnogorskom parlamentu Miodrag Vuković  tvrdi da će zbog sukoba na Kosovu, evrointegracije Srbije verovatno biti zaustavljane, „pa srpski državni vrh čini sve da se to desi i Crnoj Gori“.

„Srbija se vodi logikom da ne može lider u regionu, kako voli da sebe predstavlja, da bude u evrointegracijama iza Crne Gore. Zato nas moraju zaustaviti“, rekao je Vuković za „Blic“. 

Upitan zašto za sve probleme krivi Srbiju Vuković je odgovorio da Crna Gora ne bi imala problema da nije mešanja Beograda.

 „Pa, poslanik SNP je pre glasanja o izbornom zakonu razgovarao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem. Nije slučajnost ni to što se patrijarh Irinej baš u to vreme našao u Crnoj Gori, a gori Kosovo“, rekao je Vuković.

Prema njegovim rečima, srpski jezik neće biti službeni u Crnoj Gori, „pa i po cenu evrointegracija“. Upitan zašto, kada srpskim jezikom priča preko 42 odsto građana Crne Gore, Vuković je odgovorio da to nije u skladu sa Ustavom, u kome piše da je službeni crnogorski, a da su srpski, hrvatski i albanski u službenoj upotrebi.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga