Crnogorskim radnicima u karantinu ili samoizolaciji cela zarada

Pravilnikom o listi zaraznih bolesti prepoznat je COVID-19

02. apr 2020

Zaposleni u Crnoj Gori koji se nalaze u karantinu ili obaveznoj samoizolaciji imaju pravo na zaradu u visini 100 odsto, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Iva Čukić iz Uprave za inspekcijske poslove.

Ona je pozvala zaposlene kojima su u aktuelnoj situaciji uskraćena prava po osnovu rada da se jave inspekciju rada.

“Situacija kada je zaposleni privremeno spriječen za rad i ima pravo na naknadu zarade 100 posto predviđena je Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju i u slučaju stavljanje pod zdravstveni nadzor ili u karantin. Pravilnikom o listi zaraznih bolesti prepoznat je COVID-19, a Ministarstvo zdravlja je 26. marta 2020. godine donijelo Naredbu o proglašenju epidemije od ove zarazne bolesti“, kazala je Čukić.

Zaposleni kod poslodavaca kojima su zbog nastale epidemiološke situacije nadležni privremeno zabranili rad, imaju pravo na naknadu zarade u iznosu od 70 odsto, precizirala je Čukić.

Zarada u tom slučaju ne može biti niža od minimalne zarade u Crnoj Gori.

Pravo na plaćeno odsustvo sa rada po naredbi Vlade, za vrijeme nastale epidemiološke situacije, ima jedan od roditelja čije djete nije starije od 11 godina zbog prekida obrazovnoog procesa.

U tom slučaju, prema rečima Čukić, zaposlenom pripada zarada od 100 odsto za dane plaćenog odsustva.

Ministartsvo: Korona virus prepoznat kao karantinska bolest Unija slobodnih sindikata je prethodno Ministarstvu zdravlja Crne Gore uputila zahtjev da se pristupi izmjenama odgovarajućih podzakonskih akata kako bi novi korona virus bio definisan kao “karantinska bolest”, potvrdio je za RSE generalni sekretar Srđan Keković.

On je objasnio da ovo pitanje dosadašnjim pozitivnim propisima nije bilo definisano jer se radi o novoj zaraznoj bolesti.

„Zahtjev je upućen kako bi osigurali da svim zaposlenima koji se, po nalogu
nadležnih, nalaze u karantinu ili samoizolaciji bude isplaćena zarada u
visini od 100 odsto“, kazao je Keković.

I crnogorska Unija poslodavaca je nadležnima uputila više zahtjeva za dobijanje konkretnih uputstva za postupanja u datim okolnostima, kako bi mogli da primjene naredbe i mjere nadležnih tijela, potvrdjeno je RSE u toj organizaciji.

Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) za zarazne bolesti donijelo je brojne privremene mjere15. marta, a danas je iste produžilo do 15. aprila.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga