Crnogorska partija: Srbija krši prava Crnogoraca

Crnogorska partija ocenila je danas da realno stanje u vezi sa pravima te nacionalne manjine u Srbiji nije usklađeno s…

03. maja 2019

Crnogorska partija ocenila je danas da realno stanje u vezi sa pravima te nacionalne manjine u Srbiji nije usklađeno sa obavezama koje je Srbija preuzela u okviru pregovaračkog poglavlja 23 sa Evropskom unijom.

Ta stranka je u saopštenju za javnost kao primer navela činjenicu da opština Vrbas, iako je u zakonskoj obavezi, još uvek nije uvela crnogorski jezik u službenu upotrebu.

“Situacija sa crnogorskim jezikom u Vrbasu najbolje oslikava stanje u kojem se nalazi crnogorska zajednica u Srbiji. Doslednom primenom zakona na teritoriji 42 opštine u Srbiji u službenoj upotrebi je ukupno 11 manjinskih jezika. U opštinama Mali Iđoš i Vrbas ispunjeni su zakonski uslovi da crnogorski jezik bude uveden u službenu upotrebu. U Malom Iđošu je uveden 2010. godine, dok opština Vrbas, i pored imperativne zakonske norme, više desetina zahteva i jasne preporuke ombudsmana, devet godina odbija da to uradi”, navodi se u saopštenju.

Prema navodima Crnogorske partije, osim problema koji imaju sa uvođenjem svog jezika u opštini Vrbas, ni jednoj drugoj nacionalnoj zajednici sem Crnogorcima to pravo nije uskraćeno na teritoriji bilo koje lokalne samouprave u Srbiji gde su propisani zakonski uslovi ispunjeni.

“Odnos prema crnogorskoj zajednici i crnogorskom jeziku je u suprotnosti sa načelima Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima koju je Srbija ratifikovala 2005. godine”, dodaje se u saopštenju.

Crnogorska partija je najavila da priprema Okrugli sto o problematici nepoštovanja manjinskih prava. Crnogoraca u Srbiji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga