Crnogorska partija: Raspušten Nacionalni savet Crnogoraca u Srbiji

"Za 26 meseci nije održana, osim izbornih, ni jedna sednica saveta”

20. okt 2018

Crnogorska partija saopštila je danas da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije donelo rešenje o raspuštanju Nacionalnog saveta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji.

“Iako je savet raspušten sa zakašnjenjem i samo dvadesetak dana pre redovnih izbora za nacionalne savete, Crnogorska partija pozdravlja odluku ministarstva verujući da će ona biti pouka svim onim koji u narednim vremenima dobiju priliku da predstavljaju crnogorsku zajednicu, da to rade na odgovaran, dostojanstven i zakonit način”, navodi se u saopštenju za javnost.

Posebnim rešenjem nadležno ministarstvo je obrazovalo petočlani privremeni organ upravljanja Nacionalnim savetom, a u rešenju se navodi da je savet dužan da privremenom organu upravljanja bez odlaganja preda dužnost, sve službene akte, pečat, ključeve od službenih prostorija, kao i ostale pokretne i nepokretne stvari i predmete.

Savet je raspušten po sili zakona jer je utvrđeno da je poslednju sjednicu održao 8. oktobra prošle godine, a odredbom člana 40. Zakona o nacionalnim savetima propisano je da ministarstvo raspušta savet ako isti nije zasedao duže od pola godine.

“Prvi saziv Nacionalnog saveta Crnogoraca u Srbiji biće upamćen po drastičnoj uzurpaciji rukovodećih funkcija, nedostatku demokratskog kapaciteta i odsustvu osećaja odgovornosti, imajući u vidu da dva predsednika, Gordana Doknić i Miodrag Becić, za 26 meseci svojih predsednikovanja nisu održali, osim izbornih, ni jednu sednicu saveta”, navela je Crnogorska partija u saopštenju za javnost.

Izrazili su očekivanje da će budući saziv saveta koji se bira 4. novembra, uz transparentan rad i poštovanje zakona, biti na visini društvene i nacionalne odgovornosti, da će pružiti konkretan doprinos u ostvarivanju Ustavom i zakonima garantovanih prava za Crnogorce u Srbiji i da će vremenom postati važna karika saradnje između dve susedne i prijateljske zemlje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga