Crnogorska partija ponovo traži uvođenje crnogorskog jezika u Vrbasu

“Očekujemo da novo rukovodstvo opštine Vrbas prekine dosadašnju praksu diskriminacije crnogorske zajednice"

18. juna 2017

Crnogorska partija uputila je predsedniku opštine Vrbas Milanu Glušcu zahtev za pokretanje postupka uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu u toj vojvođanskoj opštini, saopštila je danas ta stranka.

Tim pravnika Crnogorske partije je u zahtevu naveo da je članom 11. Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma, utvrđena obaveza jedinica lokalne samouprave da svojim statutom uvedu u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo one nacionalne manjine čiji procenat u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji, dostiže 15 odsto prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva, navodi se u saopštenju za javnost.

U opštini Vrbas, po popisu iz 2011. godine, živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika opštine.

Crnogorska partija zahteva da se izmеnаmа i dоpunаmа opštinskog stаtutа crnogorski jezik i pismo uvede u službenu upotrebu, pоrеd srpskоg, mаđаrskоg i rusinskоg јеzikа i njihоvih pisаmа.

“Očekujemo da novo rukovodstvo opštine Vrbas prekine dosadašnju praksu diskriminacije crnogorske zajednice, jer su za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu ispunjeni svi zakonom propisani uslovi. Do sada su, po ovom pitanju, nadležni opštinski organi ignorisali zahteve Udruženja Crnogoraca Srbije ‘Krstaš’ iz 2010. i 2011. godine, kao i zahteve Crnogorske partije iz 2011, 2012, 2013. i 2014. godine”, piše u saopštenju.

Pored Vrbasa, jedina opština u Srbiji gde su ispunjeni zakonom propisani uslovi za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu je opština Mali Iđoš, koja je to uradila 2010. godine na zahtev Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš”, glasovima odbornika Saveza vojvođanskih Mađara i Crnogorske partije, podseća se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga