Crnogorska partija: Poništenje odluka Podgoričke skupštine u najdubljem interesu i Crne Gore i Srbije

"Veliki deo građana Srbije nije svestan da je Crna Gora anektirana Srbiji 1918. godine"

09. dec 2018

Crnogorska partija saopštila je danas da “snažno podržava” odluku Skupštine Crne Gore da usvoji Rezoluciju za poništenje odluka Podgoričke skupštine iz 1918. godine i ocenila da je to važan iskorak u pravcu suočavanja sadašnjih generacija sa uzrocima “tragičnog nestanka naše matične države pre stotinu godina”.

“Ovo je bila jedina moguća odluka i ona je u najdubljem interesu same Crne Gore, ali i moderne Srbije koja se kroz ovu odluku takođe suočava sa bremenom sopstvenog nasleđa, to jest sa aktima direktno usmerenim protiv samostalnosti i državnosti svog vekovnog suseda”, navela je Crnogorska partija u saopštenju za javnost.

Ocenili su da veliki deo građana Srbije “nije svestan” da je Crna Gora anektirana Srbiji 1918. godine.

“Društvo u Srbiji se, kroz nedavnu istorijsku odluku Skupštine Crne Gore, po prvi put zvanično suočilo sa pitanjem zašto su tadašnji oficijelni krugovi u Srbiji sa velikim žarom učestvovali u razmontiranju i obezglavljivanju svog vekovnog saveznika na Balkanu. Zato nije ni čudo da je nešto slično pokušano i 1997. godine kada je Crna Gora u krnjoj državi svedena na 27. izbornu jedinicu pod patronatom Beograda i kada se u svrhu nelegitimnog pritiska zloupotrebljavao Sedmi bataljon Vojne policije Vojske SR Jugoslavije”, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da su pokušaji negiranja crnogorske državnosti i dalje svakodnevna pojava u današnjim društvima na Balkanu, i u Srbiji i u Crnoj Gori.

“Moderno društvo se ne može graditi na laži i prevari. A lažna Podgorička skupština je upravo bila prevara i obmana jedne evropske države koja je zbrisana sa političke mape sveta pod dirigentskom palicom tuđeg monarha. Crna Gora, kao žrtva celokupnog tog procesa, 100 godina kasnije je konačno javno zbacila teret prošlosti sa svojih leđa i ostavila nasleđe tadašnjeg uništenja državnosti samo onima koji su u tome učestvovali i onima koji takav ili sličan državni hara-kiri podržavaju i dan-danas”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je Rezolucija iz 2018. godine “još jedan krupan korak ka održivoj, multietničkoj, evroatlantskoj Crnoj Gori, koja javno odbacuje nasleđe prve, totalitarne Jugoslavije, a slavi svoje učešće u federativnoj zajednici ravnopravnih republika koja je bila oličena u SFRJ”.

Crnogorska partija je saopštila da podržava i moguće ograđivanje Crne Gore od takozvanog referenduma iz 1992. godine o ostanku u krnjoj zajednici SR Jugoslaviji, koji se “odigravao u ratnom stanju i u neregularnim uslovima”.

Dodali su da zastupaju potrebu “hitnog i bezuslovnog” učlanjenja Srbije u NATO i EU i da su spremni da u tu svrhu sarađuju sa svim drugim političkim subjektima kojima su moderna Srbija, članstvo u EU i NATO prioriteti.

“Po pitanju pregovora Srbije sa Kosovom, Crnogorska partija zastupa brz i efikasan dogovor, baziran na Briselskom sporazumu, posredništvu i dobrim uslugama EU i punom priznanju realnosti kao neminovnoj komponenti svakog dogovora”, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga