Crnogorska partija: Podrška Zakonu o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori

"Zaštititi prava na slobodno i ravnopravno delovanje Crnogorske pravoslavne crkve i njenih vernika"

23. juna 2019

Crnogorska partija (CP) saopštila je danas da podržava nameru Vlade Crne Gore da Zakonom o slobodi veroispovesti definiše odnos između države i verskih zajednica i omogući svim građanima ista prava i mogućnosti u ispoljavanju svojih verskih osećanja.

“Odgovoran pristup nosilaca izvršne vlasti u rešavanju važnog i delikatnog pitanja pokazuje i činjenica da je predlog zakona, pre usvajanja u Skupštini Crne Gore, dostavljen na mišljenje Venecijanskoj komisiji”, ocenila je ta partija.

U saopštenju se navodi da će odluka CP o tome u kojoj formi političkog saveza će sarađivati sa drugim političkim akterima u Srbiji na narednim izborima zavisiti “isključivo od odnosa potencijalnih političkih partnera prema identitetskim pitanjima crnogorske zajednice i nivoa poštovanja prema državi Crnoj Gori”.

Dodaje se da su stranački organi CP utvrdili obavezu svih opštinskih odbora da do 1. novembra završe proces revizije članstva i partijskih izbora.

“Zbog pojačanih tenzija i teškog stanja u kojem se nalazi crnogorska zajednica u Srbiji, kao i loših iskustava iz bliske prošlosti, odlučeno je da se pojačaju uslovi za članstvo u CP posebno u delu moralne i nacionalne odgovornosti”, ukazuje ta stranka.

Crnogorska partija poručila je da će i njene buduće političke aktivnosti biti usmerene na preuzimanje zadatka negovanja crnogorskog jezika, kulture, verskog i svakog drugog identiteta, kao i “zaštita verskih sloboda verujućih Crnogoraca i prava na slobodno i ravnopravno delovanje Crnogorske pravoslavne crkve i njenih vernika”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga