- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Crnogorska partija osudila izjave o nepostojanju crnogorskog jezika

Crnogorska partija oštro je danas kritikovala predsednika Skupštine opštine Mali Iđoš Marka Rovčanina zbog izjave da crnogorski jezik ne postoji.

„Zaprepašćeni smo izjavom koju je u emisiji Radio-televizije Vojvodine dao Marko Rovčanin navodeći da crnogorski jezik ne postoji ni u Crnoj Gori i da je onda sramota da i pored toga Mali Iđoš bude prva opština koja je uvela taj jezik u službenu upotrebu“, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je Rovčanin izneo neistinu jer je crnogorski jezik u Crnoj Gori zvanični jezik utvrđen Ustavom Crne Gore.

„Rovčaninov stav je usmeren na negiranje Ustavom i zakonima Srbije utvrđenih prava crnogorske nacionalne zajednice u pogledu službene upotrebe crnogorskog jezika“, piše u saopštenju.

Crnogorska partija je podsetila da opštine Vrbas i Kula uporno odbijaju da sprovedu zakon i uvedu crnogorski jezik u službenu upotrebu, zbog čega je ta stranka u septembru zatražila prijem kod premijera Srbije Ivice Dačića, koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS).

„Do danas nismo dobli odgovor, što navodi na pomisao da to nije slučajno, već da stav koji je saopštio funkcioner SPS u Malom Iđošu, predstavlja stav SPS o navedenim problemima“, navodi se u saopštenju.

Crnogorska partija zatražila je da se SPS ogradi od Rovčaninovih izjava i da tako pokaze da je privržen doslednom sprovođenju Ustava i zakona Srbije u odnosu na prava nacionalnih zajednica.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!