Crnogorska partija osudila izjave o nepostojanju crnogorskog jezika

Predsednik Skupštine opštine Mali Iđoš Marko Rovčanin iz SPS-a izjavio da crnogorski jezik ne postoji.

18. okt 2012

Crnogorska partija oštro je danas kritikovala predsednika Skupštine opštine Mali Iđoš Marka Rovčanina zbog izjave da crnogorski jezik ne postoji.

„Zaprepašćeni smo izjavom koju je u emisiji Radio-televizije Vojvodine dao Marko Rovčanin navodeći da crnogorski jezik ne postoji ni u Crnoj Gori i da je onda sramota da i pored toga Mali Iđoš bude prva opština koja je uvela taj jezik u službenu upotrebu“, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je Rovčanin izneo neistinu jer je crnogorski jezik u Crnoj Gori zvanični jezik utvrđen Ustavom Crne Gore.

„Rovčaninov stav je usmeren na negiranje Ustavom i zakonima Srbije utvrđenih prava crnogorske nacionalne zajednice u pogledu službene upotrebe crnogorskog jezika“, piše u saopštenju.

Crnogorska partija je podsetila da opštine Vrbas i Kula uporno odbijaju da sprovedu zakon i uvedu crnogorski jezik u službenu upotrebu, zbog čega je ta stranka u septembru zatražila prijem kod premijera Srbije Ivice Dačića, koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS).

„Do danas nismo dobli odgovor, što navodi na pomisao da to nije slučajno, već da stav koji je saopštio funkcioner SPS u Malom Iđošu, predstavlja stav SPS o navedenim problemima“, navodi se u saopštenju.

Crnogorska partija zatražila je da se SPS ogradi od Rovčaninovih izjava i da tako pokaze da je privržen doslednom sprovođenju Ustava i zakona Srbije u odnosu na prava nacionalnih zajednica.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga