Crnogorska partija: Opština Vrbas da uvede crnogorski do kraja septembra

Opština Vrbas uporno ignoriše svoju zakonsku obavezu

29. jula 2018

Pravni tim Crnogorske partije uputio je pismo predsedniku opštine Vrbas Milanu Glušcu u kojem od njega zahteva da ta lokalna samouprava do kraja septembra uvede crnogorski jezik u službenu upotrebu.

Crnogorska partija je u saopštenju za javnost navela da je u usvojenim izmenama i dopunama Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma dodatno pojačana imperativna norma za lokalne samouprave.

“Jedinica lokalne samouprave će obavezno svojim statutom uvesti u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko procenat pripadnika te nacionalne manjine u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15 odsto prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva, najkasnije u roku od 90 dana od dana utvrđivanja zakonom propisanih uslova”, navodi se u zakonu a podseća Crnogorska partija.

U opštini Vrbas po posljednjem popisu, živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika opštine, piše u saopštenju.

“Imajući u vidu da je Zakon stupio na snagu 28. juna Crnogorska partija očekuje da će opština Vrbas ispuniti svoju zakonsku obavezu i u roku od 90 dana, najkasnije do 28. septembra ove godine, uvesti u rаvnоprаvnu službеnu upоtrеbu, pоrеd srpskоg, mаđаrskоg i rusinskоg јеzikа i njihоvih pisаmа, i crnоgоrski јеzik i pismо”, piše u saopštenju.

Samo dve opštine u Srbiji ispunjavaju zakonom propisane uslove za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu. Pored opštine Vrbas, to je i opština Mali Iđoš, u kojoj je crnogorski jezik uveden 2010. godine na zahtev Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš”, glasovima odbornika Saveza vojvođanskih Mađara i Crnogorske partije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga