Crnogorska partija: Neodgovorna reakcija Narodne stranke na presudu u Crnoj Gori

"Zašto ne reaguju na diskriminaciju Crnogoraca u Srbiji"

10. maja 2019

Crnogorska partija saopštila je danas da je iznenađena brzinom reagovanja Narodne stranke Vuka Jeremića, samo nekoliko sati nakon izricanja presude Višeg suda u Podgorici za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, u oktobru 2016. godine i ocenila da je neodgovorno reagovati na odluku sudskih organa u susednoj nezavisnoj državi.

“Brzina reagovanja na odluku sudskih organa u susednoj nezavisnoj državi je u suprotnosti sa apsolutnim nereagovanjem kada je u pitanju ugroženost prava građana Srbije u sopstvenoj državi”, navela je Crnogorska partija u saopštenju za javnost.

Oni su podsetili Narodnu stranku i njenog lidera Vuka Jeremića da nisu reagovali na diskriminaciju građana Srbije crnogorske nacionalnosti u Vrbasu, kojima se devet godina uskraćuje pravo da crnogorski jezik bude uveden u službenu upotrebu na teritoriji te opštine, iako su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi.

“Jezik je osnovni postulat očuvanja nacionalnog identiteta pa gromoglasno ćutanje, kada su u pitanju građani Srbije u Vrbasu, Narodna stranka kompenzuje mešajući se u unutrašnje stvari druge države i izražavajući brigu o identitetu njenih građana”, piše u saopštenju.

Crnogorska partija oštro je osudila i ocenila neodgovornim stav Narodne stranke da je “sudska vlast postala jedna od udarnih pesnica režima u Podgorici, koja služi borbi sa političkim protivnicima i dekonstrukciji srpskog identiteta u Crnoj Gori”.

“Ta vrsta retorike govori o skromnim političkim kapacitetima i mogućnostima stranke koja pretenduje da bude važan činilac demokratskih procesa u Republici Srbiji”, poručila je Crnogorska partija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga