Crnogorska partija: Nacionalni savet ne reprezentuje Crnogorce

"Jedini savjet koji radi protiv svog nacionalnog jezika"

23. maj 2019

Crnogorska partija (CP) osudila izjavu predsednika Nacionalnog saveta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji Dragoljuba Malovića, koji je za jedan dnevni list kritikovao Vladu Crne Gore povodom usvajanja Predloga zakona o slobodi veroispovesti.

„Nedopustivo je iskakanje iz svojih nadležnosti i mešenje u unutrašnje stvari druge države, što je nastavak kontinuiranih javnih nastupa koji razotkrivaju suštinsku ulogu ove organizacije, koja bi trebalo da bude zastupnik kulturnih i identitetskih interesa crnogorske zajednice u Srbiji“, piše u saopštenju.

Nacionalni savet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji osudio je usvajanje Predloga zakona o slobodi veroispovesti, jer je, kako je Malović naveo za Kurir „u svojoj suštini usmeren na brutalno obespravljivanje davnašnjih prava jedne verske zajadnice – Srpske pravoslavne crkve“.

Crnogorska partija je podsetila da je Malović javno kritikovao državne organe Crne Gore povodom izglasavanja rezolucije o takozvanoj Podgoričkoj skupštini.

„Nakon toga njegov zamenik Ljubiša Simović na TV Happy nije reagovao dok su Vojislav Šešelj i istoričar Aleksandar Raković brutalno vređali državu Crnu Goru i crnogorski nacionalni, kulturni, jezički i verski identitet. Takođe, Simović je za Prvu srpsku TV rekao da su crnogorski i srpski isti jezici, a Nacionalni savet je blokirao sredstva Pokrajinske vlade namenjena za održavanje Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku“, piše u saopštenju.

Partija je ukazala da prema zakonu „Nacionalni savet predstavlja nacionalnu manjinu u oblasti obrazovanja, kulture, obaveštavanja na jeziku nacionalne manjine i službene upotrebe jezika i pisma“.

„Crnogorski savet je jedini od 20 nacionalnih savjeta koji apsolutno ništa nije uradio ni u jednoj od te četiri oblasti i jedini savjet koji radi protiv svog nacionalnog jezika„, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da Nacionalni savet „ne reprezentuje mišljenje, niti oslikava raspoloženje crnogorske zajednice u Srbiji po bilo kojem identitetskom pitanju“.

„Sastav, ciljeve i aktivnosti saveta izbornim inženjeringom određuje politički establišment u Beogradu koji ovu istituciju koristi za kreiranje crnogorskog identiteta u Srbiji po svojoj meri i potrebama“, saopštila je CP.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga