Crnogorska partija: Ministar Ružić traži da se gradonačelnik Vrbasa izjasni o crnogorskom jeziku

Stranka već godinama zahteva da crnogorski bude uveden kao jedan od službenih jezika

15. avg 2019

Crnogorska partija saopštila je danas da je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić zatražio od predsednika opštine Vrbas da se izjasni povodom zahteva te partije da crnogorski jezik bude uveden u toj opštini kao jedan od službenih.

Crnogorska partija je u saopštenju za javnost navela da je iz ministarstva dobila odgovor u kojem se navodi da je Ružić u pisanoj formi odgovorio na poslaničko pitanje poslanice Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Olene Papuge šta će ministarstvo i on kao ministar preduzeti da opština Vrbas ispuni zakonsku obavezu prema crnogorskoj nacionalnoj zajednici i uvede crnogorski jezik u službenu upotrebu na svojoj teritoriji, imajući u vidu da su ispunjeni svi propisani uslovi.

„Nakon dobijanja izjašnjenja od predsednika opštine Vrbas, Ministarstvo će o istom obavestiti narodnu poslanicu Olenu Papugu i preduzeti odgovarajuće mere i aktivnosti iz svoje nadležnosti, a u cilju obezbeđivanja zakonitosti u funkcionisanju organa jedinica lokalne samouprave“, navodi se u odgovoru iz Ružićevog ministarstva.

Crnogorska partija već godinama zahteva da u opštini Vrbas crnogorski bude uveden kao jedan od službenih jezika.

Crnogorska partija je podsetila i na imperativnu normu Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma koji u članu 11. u stavu 2. kaže da će jedinica lokalne samouprave obavezno svojim statutom uvesti u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko procenat pripadnika te nacionalne manjine u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15 odsto prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva, najkasnije u roku od 90 dana od dana utvrđivanja zakonom propisanih uslova.

U opštini Vrbas, prema poslednjem popisu stanovništva, živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika opštine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga