- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Crna Gora: Održana podgorička Parada ponosa

Povorka ponosa, treća po redu koja je održana u Podgorici, okončana je bez incidenata. Oko dvjesta učesnika šetnje okupilo se na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, u blizini zgrade Pošte Crne Gore, odakle su šetali do zgrade crnogorskog Parlamenta. Sa skupa je zatraženo da se što prije donese Zakon o registrovanom partnerstvu.

Tokom prolaska pored stanbenih zgrada mnogi ljudi su učesnike pozdravljali mahanjem.

Prvi čovjek NVO Queer Montenegro, koja je zvaničan organizator, Danijel Kalezić, rekao je da je zadovoljan Prajdom i poručio je da se nada da će naredne godine šetati kroz cijeli grad.

„Srećan sam što je LGBT zajednica konačno ostvarila korak po korak. Pokazali smo da nismo različiti od ostalih, a seksualna orjentacija nas ne razlikuje u odnosu na ostale. Nadam se da ćemo sljedeće godine šetati kroz cijeli grad“, poručio je Kalezić.

Okupljeni su nosili zastave duginih boja, transparente „Sloboda svuda“, „Homofobija u četiri zida“.

Prajdu su prisustvovali predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava na čelu sa ministrom Suadom Numanovićem, gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, predstavnici političkih stranaka (DPS, SDP, Pozitivna, LP, URA, PZP…), civilnog sektora, medija i diplomatskog kora medju kojima je i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič. Prisutni su bili i predstavnici LGBT organizacija iz regiona.

Treća Povorka ponosa u Crnoj Gori održana je uz prisustvo policijskih snaga, kojih je, utisak je, manje nego ranijih godina.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!