Crna Gora: Priština bliže od Beograda

Crnu Goru su u poslednjih mesec dana posetili najviši zvaničnici Kosova. Obe strane izražavaju zadovoljstvo veoma dobrom saradnjom na svim poljima. Sve to ne nailazi na simpatije lidera crnogorske opozicije.

12. jul 2011

 Priština će uskoro ispuniti ono na čemu insistira zvanična Podgorica. Kosovski premijer Hašim Tači, njegova zamenica Edita Tahiri i šef diplomatije Enver Hodžaj obećali su tokom susreta sa crnogorskim čelnicima da će se izvršiti promena ustava Kosova kako bi Crnogorci na Kosovu dobili status manjine. A to podrazumeva bar jedan garantovani mandat za predstavnika nacionalne zajednice Crnogoraca u kosovskoj skupštini.
Posle toga uslediće razmena ambasadora što znači da će, dve godine nakon što je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova, biti uspostavljeni puni diplomatski odnosi.

Priština zahvalna Podgorici
Inače, u Prištini su puni reči hvale za odnos crnogorskih zvaničnika prema toj zemlji i za, kako se navodi, „njihovu podršku snaženju države Kosova, a što je uslov za stabilnost čitavog regiona“.
Upravo su dobri odnosi sa svim susedima ključni razlog za ubrzani napredak Crne Gore u evropskim integracijama.
Politički analitičar Dritan Abazović kaže za Dojče vele da su odnosi dve zemlje dobar primer za ceo Balkan. „Crna Gora ima kvalitetnu politiku prema Kosovu. Ona je priznala Kosovo. Odnosi su vrlo dobri. Crna Gora je uspela da sa svim liderima na Kosovu izgradi dobar, partnerski odnos, koji naravno treba i da se unapređuje, ali koji ni u ovom trenutku apsolutno nije loš. Naprotiv, ima tendenciju da bude sve bolji i bolji“, ističe on.

Prst u oko Beogradu?
Međutim, prosrpske partije u Crnoj Gori ocenjuju da politika zvanične Podgorice prema Prištini zapravo predstavlja prst u oko Beogradu i ugrožavanje suvereniteta i integriteta države Srbije. Lider Narodne stranke Predrag Popović je za naš radio rekao da bi mnogo bolje bilo da se Crna Gora nije otvoreno svrstala na jednu stranu.
„Mislim da bi najpametnije bilo da Crna Gora bude malo suzdržanija u svojim narednim potezima i u krajnjem da sačeka kako će se pitanje odnosa između Beograda i Prištine ubuduće rešavati. To bi bilo najoportunije za Crnu Goru. Sve ostalo se s punim pravom doživljava od strane Srbije kao direktno mešanje u njene unutrašnje stvari. Mislim da Crna Gora sama sebi tu čini ogromnu štetu, a ne vidim da pravi neku stratešku korist kojom bi tu štetu na jednoj strani opravdavala korišću na drugoj“, dodaje Popović .
Prema pisanju crnogorskih medija, prvi ambasador Kosova u Podgorici biće bivši kosovski i jugoslovenski komunistički funkcioner Azem Vlasi.

 (Deutsche welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga