Crna Gora: Očevi preminulih beba opet štrajkuju glađu

Roditelji su tražili da se odgovorni ljekari suspenduju do okončanja sudskog postupka, ali im nije udovoljeno

10. nov 2015

Očevi pet inficiranih beba iz Bijelog Polja od kojih je jedna preminula u bolnici krajem prošle godine, počeli su štrajk glađu ispred zgrade te opštine na sjeveru Crne Gore.

Na taj korak su se odlučili nakon neuspjelog razgovora sa crnogorskim ministrom zdravlja Budimirom Šegrtom, o suspenziji četvero ljekara, protiv kojih se vodi proces zbog izbijanja infekcije u porodilištu.

Roditelji su zahtijevali da se ljekari suspenduju do okončanja sudskog postupka, zbog čega su već jednom štrajkovali glađu u martu.

Ministar Šegrt je kazao da je ljekare trebalo odmah suspendovati i pokrenuti disciplinski postupak, ali da sada, zbog zastare za to nema osnova.

Nezadovoljni očevi neće postaviti šatore ispred opštinske zgrade, jer im je predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić rekao da će biti uklonjeni uz asistenciju policije, javljaju crnogorski mediji.

Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju podiglo je prije pola godine optužnicu protiv ljekara Tomislava Jeremića, Zvonka Puletića, Hake Tahirović i Jele Cimbaljević zbog teškog djela protiv zdravlja ljudi nepostupanjem po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Propusti odgovornih

Optužnicom je predstavljeno da okrivljeni Tomislav Jeremić, kao direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju, Zvonko Puletić kao načelnik Ginekološko – akušerskog odjeljenja i Haka Tahirović kao načelnica Dječijeg odjeljenja i Odsjeka za neonatologiju, Jela Cimbaljević, kao ljekar specijalista pedijatrije, nisu postupali po propisima kojima se određuju mjere za suzbijanje i sprječavanje opasne zarazne bolesti.

U optužnici se navodi da okrivljeni Jeremić u bolnici nije postupio u skladu sa propisima i obrazovao Tim za nadzor, prevenciju i suzbijanje bolničkih infekcija.

Dalje se ističe da okrivljeni Zvonko Puletić prilikom prijema na Ginekološko odjeljenje nije naložio uzimanje vaginalnih briseva trudnicama prije porođaja.

Zbog propusta u zdravstvenom sistemu, tadašnji ministar zdravlja Miodrag Radunović i direktor Bjelopoljske bolnice Jeremić podnijeli su ostavku na te funkcije, dok su Tahirović i načelnik Ginekološko-akušerskog odjeljenja Puletić smijenjeni.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga