Crna Gora: Ministar podnio ostavku zbog infekcije beba

Miodrag Radunović i drugi zvaničnici bit će saslušani u Parlamentu zbog infekcije u bjelopoljskom porodilištu

19. nov 2014

Ministar zdravlja u Vladi Crne Gore Miodrag Radunović večeras je podnio ostavku na tu funkciju, javlja agencija Anadolija.

On je, gostujući u Dnevniku Televizije Crne Gore, saopćio da zbog dešavanja u Opštoj bolnici u Bijelom Polju, kada je zbog infekcije iz te bolnice u Klinički centar Crne Gore hitno prebačeno pet beba od kojih je jedna preminula, podnosi ostavku.

Ranije je Odbor za zdravstvo i socijalno staranje Skupštine Crne Gore jednoglasno donio odluku o kontrolnom saslušanju ministra zdravlja Radunovića.

Osim njega, pred crnogorskim zastupnicima bit će saslušani i direktor Instituta za javno zdravlje i direktor bolnice u Bijelom Polju.

Zahtjev za saslušanje podnijeli su zastupnik Pozitivne Crne Gore Srđan Perić i zastupnica Demokratske partije socijalista Zorica Kovačević, javlja Anadolija.

Sve stranke podržale saslušanje

Sve stranke su jednoglasno podržale kontrolno saslušanje ministra Radunovića, od koga će zastupnici Skupštine Crne Gore zahtijevati detaljne odgovore i objašnjenja o uvjetima u bolnici u Bijelom Polju, gdje je pet beba inficirano zbog, kako je priopćeno, nehigijenskih uvjeta u rodilištu.

Obrazlažući zahtjev za saslušanje ministra zdravlja, Perić je kazao da je događaj iz Bijelog Polja dodatno narušio ugled zdravstvenog sustava Crne Gore.

„Zato očekujemo od ministra zdravlja da nam pojasni detaljno šta se sve desilo u porodilištu u Bijelom Polju“, kazao je Perić.

Emilo Labudović, zastupnik oporbenog Demokratskog fronta, kazao je da se 1945. godine nije umiralo od prljavih ruku, a da se to dogodilo u 2014. godini.

„Ovo je šamar. Stanje je alarmantno. Virus ebola kuca na vrata, a kod nas se umire od prljavih ruku. Nama trebaju hladne glave, kako se ovakve stvari više ne bi dešavale“, istakao je Labudović i poručio da ostavke odgovornih ljudi bolnice u Bijelom Polju nisu dovoljne.

Jedno novorođenče životno ugroženo

Kovačević je rekla kako vjeruje da će državni organi Crne Gore do kraja ispitati ovaj slučaj.

Odbor će naknadno odlučiti o datumu saslušanja ministra zdravlja, direktora Instituta za javno zdravlje, kao i direktora bolnice u Bijelom Polju.

Zbog situacije u bolnici u Bijelom Polju ministar Radunović je prethodnih dana priopćavao da je došlo do propusta u radu i da će nakon cjelokupnog izvještaja donijeti odluku o odgovornosti u ovom slučaju.

Smijenjeni su načelnici odjeljenja za ginekologiju i neonatologiju, dok je direktor bolnice Tomislav Jeremić podnio u ponedjeljak ostavku iz, kako je priopćio, moralnih razloga.

Ministar zdravlja je, također, naložio zatvaranje rodilišta u ovoj bolnici.

Zdravstveno stanje četiri bebe iz Bijelog Polja koje se liječe u Centru za neonatologiju Instituta za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore (KC CG) i danas je nepromijenjeno – troje novorođenčadi je stabilno, dok je jedno i dalje životno ugroženo, priopćeno je portalu Analitika u toj zdravstvenoj ustanovi, kako prenosi Tanjug.

Pokrenuta istraga

Infekcija pet beba, od kojih je jedna preminula, nastala je nakon rođenja u bjelopoljskoj bolnici, naveo je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša i dodao da se sada mora utvrditi izvor infekcije i način prenošenja.

Kako je precizirao, kod jedne bebe potvrđen je meningitis, a kod druge je utvrđena sepsa, dok se za još dvije bebe čekaju rezultati.

Vrhovno državno tužiteljstvo pokrenulo je prethodno istragu o slučaju infekcije beba u bjelopoljskom porodilištu i naložilo Osnovnom tužilaštvu u Bijelom Polju da u najkraćem roku ispita događaj i utvrdi eventualnu odgovornost.

Dežurni tužitelj saslušao je direktora Opšte bolnice Tomislava Jeremića, kao i načelnika ginekologije i neonatologije u Bijelom Polju.

Otac preminule bebe Slaviša Knežević kaže da mu liječnici nisu priopćili uzrok smrti, tvrdi da mu je dijete preminulo od sepse i traži da se utvrdi čija je krivnja.

Protest zbog slučaja

Da je „nečuveno“ da se ovakve stvari događaju u 21. stoljeću upozorio je i djed vitalno ugroženog novorođenčeta Ahmo Ðoga Selmanović.

„Ovo je pravi zločin, jer nije samo u pitanju zdravlje mališana, nego i njihov život. Ovo je posao za policiju i tužilaštvo“, smatra Selmanović, a ogorčenost zbog čitavog slučaja iskazali su i članovi obitelji ostalih inficiranih beba u očekivanju utvrđivanja činjenica i odgovornosti.

Mreža žena Pokreta za promjene i Nevladina organizacija „Krug života“ organizirali su u ponedjeljak prosvjednu šetnju ispred zgrade Ministarstva zdravlja Crne Gore zbog ovog slučaja.

Uz ostavke, nevladine organizacije tražile su i pokretanje disciplinskih postupaka protiv odgovornih osoba, te da tužiteljstvo pokrene istragu i podigne kaznene prijave.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga