Crna Gora: Knežević i Medojević u zatvoru kao svedoci

Sud je uvažio žalbe Specijalnog državnog tužilaštva i doneo odluku o stavljenju u zatvor Kneževića i Medojevića, zbog odbijanja da svedoče u više predmeta

30. nov 2018

Poslanici Demokratskog fronta Milan Knežević i Nebojša Medojević imaju status svedoka, a ne okrivljenih, i određeno im je stavljanje u zatvor, a ne pritvor, zbog čega nisu primenjene ustavne odredbe vezane za imunitet, saopšio je Viši sud u Podgorici.

Sud je uvažio žalbe Specijalnog državnog tužilaštva i doneo odluku o stavljenju u zatvor Kneževića i Medojevića, zbog odbijanja da svedoče u više predmeta.

Iz Višeg suda navode da Ustav predviđa imunitet poslanika i da je propisano da se protiv poslanika ne može pokrenuti krivični postupak, niti odrediti pritvor, bez odobrenja Skupštine, osim ako je zatečen u vršenju krivičnih dela za koja je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od pet godina.

Navodi se da je sud u ovom slučaju našao da se radi o nepostupanju po građanskoj obavezi svedoka da svedoči, što je za posledicu imalo stavljanje u zatvor i ne predstavlja ni pokretanje krivičnog postupka, ni pritvor, već meru prinude za ispunjenje građanske dužnosti. Kako je objašnjeno, ta mera traje dok svedok ne pristane da svedoči, a najduže dva meseca.

Dakle, radi se o svedoku, a ne o okrivljenom, i o stavljanju u zatvor, a ne u pritvor, zbog čega nisu primenjene ustavne odredbe vezane za imunitet, stoji u saopštenju Višeg suda. Pored toga, dodaje se, odluka nije pravosnažna i njenu zakonitost će utvrditi Apelacioni sud.

(FoNet/Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga